Hollands maaltje: Krootjes, aardappel en spek

krootjes

Als je aan een gemiddeld Nederlands kind vraagt, ‘wat wil je eten vanavond?’, dan roept het waarschijnlijk ‘patat!’ of ‘pannenkoeken!’. Maar ik niet; ik riep ‘krootjes!’ (lees: rode bietjes). En nog steeds behoort krootjes met spek tot mijn lievelingsmaaltijden.

Zo lekker die zoete krootjes met appelmoes en knapperige spek! En tijdens het koken lijken je handen daarnaast erg bloederig, dus mocht je er plezier aan beleven om je huisgenoot te laten schrikken, dan kan dat! Trek wel echt een keukenschort aan als je dit gerecht gaat maken, want een rode vlek is zo gemaakt.

Ingrediënten

  • 500 gram gekookte krootjes
  • 1 pot appelmoes
  • 1 ui
  • aardappels (2 volle handen per persoon)
  • ontbijtspek
  • eventueel bindmiddel voor de jus
Bereiding

Stap 1
Schil de aardappelen, snij in stukken en zet 20 min op vuur, samen met de ui (gewoon in z’n geheel, maar wel zonder schil).

Stap 2
Haal het kontje en schil van de krootjes en snij in fijne stukjes.

Stap 3
Bak het spek.

Stap 4
Doe de krootjes samen met de appelmoes in een pan en warm op.

Stap 5
Na 15 min haal je de ui uit de pan en snij in stukken. Voeg de gesneden ui toe aan de krootjes.

Stap 6
Giet de aardappels af en prak deze. Meng daarna de aardappelpuree met de krootjes.

Stap 7
Eventueel kun je het aardappelvocht en allesbinder in het vocht van de spek gieten, om jus te maken. Tip: vergeet de peper en zout niet!

Zo simpel is het. Eet smakelijk!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *