Homemade pindasambal uit Suriname!

pindasaus

Geen Wijko satésaus kan tippen aan Surinaamse pindasambal. Je kunt pindasambal kant en klaar kopen in de toko. Ik maak het echter liever zelf omdat er veel suiker in de pindasambal zit.  Hierbij mijn eigen suikervrije versie van pindasambal. De meeste producten die je nodig hebt kun je kopen in een Surinaamse toko!

Ingrediënten
  • 500 gram pinda’s (gezouten/ongezouten)
  • ¾ bol knoflook, de teentjes ontdaan van het velletje
  • optioneel als je houdt van pittig: minimaal 2 Surinaamse pepers of 3 chilipepers, ontdaan van de steeltjes
  • 2 eetlepels kentjoerpoeder
  • 1 eetlepel tamarinde pasta
  • 1 schijfje gula djawa (Javaanse palmsuiker)
  • olie
  • zout
pindasaus korrelig
Bereiding

Stap 1
Bak de knoflook en eventueel pepers in zijn geheel in de olie tot deze lichtbruin zijn. Maal deze daarna fijn in een keukenmachine of met een vijzel.

Stap 2
Bak in dezelfde pan olie de pinda’s aan. Zorg dat ze niet te donker worden, anders krijg je een verbrande smaak. Maal deze enigszins grof in de keukenmachine of met een vijzel.

Stap 3
Voeg de kentjoerpoeder en tamarinde pasta toe aan het pinda-knoflook-peper-mengsel en rasp er met een fijne rasp gula djawa bij naar smaak. Voeg zout toe om de zoete smaak meer naar voren te brengen, want door de tamarindepasta kan het mengsel wat zuurder smaken. Meng het geheel en je pindasambal is klaar voor gebruik!

Stap 4
Als het zo ver is en je wilt de pindasambal gebruiken, doe dan ongeveer ¾ eetlepels pindamengels per persoon in een pannetje met een beetje water. De hoeveelheid is afhankelijk van hoe dik je de saus wil hebben.

Lekker over je gebakken banaan, saté of Gado Gado!

Njang switi (eet smakelijk)!

Pindasaus gerechten 2

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *