Moeders kippensoep

Kippensoep

Ach, dinsdagavond, je komt thuis na een lange dag op school of op je werk. Buiten is het stormachtig winterweer en je oren zijn op de weg naar huis eraf gevroren. Maar zodra de voordeur openzwaait, ruik je de onmiskenbare geur van soep. En niet zomaar een fabriekssoepje uit een pakje, nee, deze soep is met liefde gemaakt.

Ja, als er één ding troost kan bieden op een koude winterdag is het wel een kop warme soep van mijn moeder. Er is dan ook niets dat ik meer mis nu ik op kamers zit, misschien mijn ouders zelf. Maar een kom soep zegt je tenminste nooit om je kamer op te ruimen. Natuurlijk heb ik het recept, maar dat is toch niet hetzelfde. Of dat nou ligt aan de liefde die erin gestoken wordt of mijn kookkunsten, dat weet ik niet. Daarom adviseer ik iedereen die dit recept wil uitproberen hun moeder te vragen om het voor ze te koken; dat is toch net wat lekkerder.

Ingrediënten:

  • 2 kipkarbo’s ( of twee kippenpoten)
  • 1 kipfilet
  • 2 of 3 kippenbouillon tabletten
  • Kruidenbuiltje voor kippensoep
  • 1 pakje soep mix
  • Klein zakje fijne soepgroenten
  • 1 prei
  • Vermicelli (middelgroot)

Bereiding:

  • Zet anderhalf liter koud water op doe de kipkarbo’s erin en wacht tot het kookt.
  • Doe er vervolgens één kippenbouillon tablet en het kruidenbuiltje bij. Laat de pan op een heel laag vuurtje voor ongeveer twee uur langzaam trekken. Voeg zo nu en dan een scheutje koud water bij, tot je ongeveer twee liter soep hebt. Laat je bouillon niet te hard koken, maar tegen de kook aan trekken.
  • Voeg een half uur voor het einde een kipfiletje toe, en laat het nog trekken.
  • Na ruim twee uur verwijder je het kruidenbuiltje en de kip.
  • Voeg de in ringetjes gesneden prei, de soepgroente en het pakje soep mix toe. Doe er ook nog een bouillonblokje bij, breng dit allemaal aan de kook en laat de pan een kwartiertje zachtjes koken.
  • Snijd de kipfilet in kleine blokjes en haal het gare kippenvlees van de botjes van de karbo’s. Snij dit fijn en voeg ook dat vlees toe.
  • Laat de laatste 8 minuten de fijngeknepen vermicelli meekoken.
  • Proef!
  • Voeg eventueel nog een half bouillonblokje toe als de soep nog pit nodig heeft of maal wat zwarte peper eroverheen.
  • Proef!
  • Eventueel kan je nog peper en/of zout toevoegen.

Natuurlijk het best te eten met een matze bal of twee. Maar het recept daarvoor bewaar ik voor een andere keer.

Ps. Dit recept is trouwens ook heel effectief als geneesmiddel voor koorts.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *