Recept voor de grote trek: Cevapcici

Cevapi

In mijn blog over Belgrado vertelde ik dat Serviërs niet vies zijn van een lekker stuk vlees. Je kan Servië niet verlaten, zonder de befaamde Cevapcici te hebben geprobeerd. Dit zijn gekruide gehakt worstjes uit de Balkan. Je kan het als een gerecht bestellen in elk Servisch restaurant, maar het aller lekkerst zijn ze als een snelle hap uit een fastfood kraampje.

Toen ik door wat oude Allerhande heen aan het bladeren was, viel mijn oog op deze bekende worstjes. Ze zijn natuurlijk niet zo lekker als in de Balkan (daar wordt het kruidenmengsel ‘vegeta’ gebruikt in het gerecht en is het broodje nét iets lekkerder), maar het is zeker het proberen waard! Zie hieronder voor het recept.

Ingrediënten

  • 500 g half-om-halfgehakt
  • 1 ei
  • 1 el bloem
  • 3 tl paprikapoeder pikant
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bakje platte peterselie (20 g), fijngesneden)
  • 1 pak shoarmabroodjes groot (8 stuks)
  • 1 zak ijsbergsla (200 g)
  • 1 rode ui (in dunne ringen)
  • 1 bakje knoflooksaus (150 g)

Bereiden

  1. Doe het gehakt in een kom en voeg het ei, de bloem en paprikapoeder toe. Pers de knoflook erboven. Voeg de peterselie en 2 tl zout toe. Kneed door elkaar en vorm er met vochtige handen 20 worstjes van.
  2. Verhit de grillpan of steek de barbecue aan. Gril de worstjes in 5 min. goudbruin en gaar. Keer regelmatig. Gril ondertussen de shoarmabroodjes 3 min. in de grillpan of op de barbecue. Keer halverwege.
  3. Snijd de broodjes overlangs doormidden en beleg ze met de sla en ui. Leg op elk bord 2 broodjes en 5 worstjes. Serveer met de knoflooksaus en gesnipperde uitjes.

‘Prijatno!’ (Eet smakelijk!)

Bron afbeelding: clclt.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *