,

Surinaamse bara’s – gefrituurde stukjes hemel

Surinaamse bara's

De feestdagen zijn weer achter de rug, dus de oliebollenkramen verdwijnen langzaam uit het straatbeeld. Om toch nog een beetje in de sfeer van de gefrituurde lekkernijen te blijven, geef ik jullie graag mijn recept voor Surinaamse bara’s. Lekker op een feestje, bij een avondje op de bank, als lunch, etc. etc. Eigenlijk is het altijd wel tijd voor een bara.

Zoals ik in mijn blog “Confessios of a bounty: Het leven van een halfbloedje” heb gesteld, ben ik er van overtuigd dat ik ooit nog heerlijke exotische gerechten zal kunnen maken. Hier ben ik dan ook maar meteen mee begonnen, door me volledig te storten op de perfecte bara!

Uiteraard zijn er verschillende recepten en gaat de bereiding er in ieder Surinaams huishouden net weer even anders aan toe. Maar dit onderstaande recept heeft mij tot nu toe alleen maar luchtige, knapperige en smeuïge gefrituurde stukjes hemel gebracht. Al zeg ik het zelf.

Bereidingstijd: +/- 60 min (incl. frituren / excl. 1,5 uur wachttijd)

Wat heb je nodig

Ingrediënten
100 gram oerdie erwten meel (verkrijgbaar bij de toko)
circa 250 ml lauwwarm kraanwater
½ gesnipperde ui
½ rode peper (zonder zaadjes)
1 theelepel kurkuma
1 theelepel komijnzaadjes
2 teentjes knoflook
1 eetlepel zout
1 1/2 eetlepel olijfolie
400 gram zelfrijzend bakmeel
2 volle eetlepels witbrood meel
1 grote of 3 kleine tajerbladeren (verkrijgbaar bij de toko)
Zonnebloemolie (circa 1 liter) om in te frituren

Keukenspullen
Grote kom
Staafmixer of blender
Frituurpan of normale kookpan
Keukenfolie

Bereidingswijze

Het mengwerk
Meng het oerdie meel met circa 200 ml lauwwarm water. Voeg het water langzaam en toe terwijl je blijft roeren met een lepel. Wanneer het een onaantrekkelijk waterig papje is, zit er genoeg water bij. Laat dit mengsel 30 minuten rusten op het keukenblad met keukenfolie eroverheen.

In de tussentijd kun je alvast de ui, rode peper en knoflook in stukjes snijden. Voeg de theelepel kurkuma, komijn en de olijfolie hier aan toe en blender het geheel met een staafmixer (of blender) tot een geheel zonder grote stukjes. Snijd ook alvast het tajerblad in reepjes. De stengels dien je te verwijderen, je gebruikt alleen het blad zelf.

Als de 30 minuten voorbij zijn voeg je dit papje toe (dus zonder tajerblad!) aan het oerdie mengsel en roer goed door met een lepel. Voeg vervolgens 1 eetlepel zout toe en meng dit ook door het geheel. Hierna voeg je het zelfrijzend bakmeel en het witbrood meel toe samen met ongeveer 50 ml water.

It’s time to get dirty. Kneed het geheel 5 minuten. Hierna voeg je de reepjes tajerblad toe en kneed nog 1 minuut. Strijk het mengsel glad en maak het een beetje vochtig met je hand. Dit deegmengsel laat je 1 uur op het keukenblad rijzen in de kom, met keukenfolie eroverheen.

Het frituurwerk
Na een uur is het mengsel klaar om kennis te maken met de frituurpan. Giet de zonnebloemolie in de pan en laat de olie goed heet worden. Wanneer het begint te knetteren als je er een druppel water in laat vallen, is het heet genoeg.

Je kunt zelf het formaat bepalen van je bara’s. Voor een feestje raad ik kleine versies aan, terwijl je voor de lunch wellicht beter grotere kunt maken.

Om plakgevaar te voorkomen, maak je je handen allereerst vochtig met koud water. Maak een bolletje (op formaat naar wens) met een beetje van het mengel tussen je handen. Druk het vervolgens plat en maak een gaatje in het midden met je vinger. Het resultaat: een platte donut.

Laat deze donut in de pan glijden en frituur tot een goudbruine korst. Haal hem er vervolgens uit en laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal deze stappen, totdat de kom met deeg leeg is. Je bara’s zijn klaar! Wat sambal of chilisaus erbij en genieten maar!

Tip 1: De bara’s zijn vers en warm het lekkerst. Toch later opwarmen? Zorg dan dat ze niet taai worden, door ze op te warmen in de magnetron met een plastic zakje eromheen.
Tip 2: Om er wat meer een gerecht van te maken, is het lekker om ze gevuld met kip(kerrie) te serveren.

Bron afbeelding: door Ylaysa

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *