Surinaamse fiadoe – gangmaker voor ieder feestje

fiadoe

Toen Miss Mengelmoes oprichtster Britt mij vroeg of ik een van de taarten voor op haar bruiloft wilde maken, zei ik volmondig “JA”! Uiteraard wilde ik met iets origineels komen, dat ook nog eens leuk aansluit bij mijn culinaire ontdekkingstocht door de exotische keuken. Als snel besloot ik te gaan voor de altijd feestelijke Surinaamse ‘fiadoe’; een gevulde deegtaart met rum.

Tientallen recepten en een aantal testrondes verder, kwam ik tot mijn persoonlijke favoriet. Ook op de bruiloft viel hij goed in de smaak, dus met trots presenteer ik u: mijn fiadoe recept.

Bereidingstijd: +/- 100 min (incl. oventijd / excl. 1,5 tot 2 uur wachttijd)

De ingrediënten

Voor het deeg

  • 250 gram bloem
  • 25 gram suiker
  • 4 gram droge gist
  • 100 gram boter (half gesmolten)
  • 1/2 theelepel vanille bourbon of essence
  • 100 ml lauwwarme melk
  • 1 losgeklopt ei

Voor de vulling

  • 25 gram amandelschaafsel
  • 60 gram rumrozijnen (bereid de rozijnen door ze minimaal 24 uur van tevoren te wassen & te laten weken in bruine rum!)

 Voor het botermengsel (om het deeg mee te besmeren)

  • 150 gram boter (half gesmolten)
  • 75 gram suiker
  • 1/2 theelepel kaneel

Voor het suikermengsel

  • 25 gram suiker
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 125 ml lauwwarme melk

Keukenspullen

  • Bakvorm van 20 cm
  • Deegroller
  • Garde
De bereiding

1. Bereiding van het deeg
Pak een grote kom en vul deze met de bloem en de droge gist. Meng even kort door elkaar en voeg de (25 gram) suiker toe en meng deze er ook goed doorheen. Klop vervolgens 1 ei los met een garde.

Doe 100 gram half gesmolten boter in een bakje en voeg hier de vanille bourbon / essence aan toe, samen met het ei en de lauwwarme melk (100 ml) voor het deeg. Goed mengen tot een gladde massa zonder klontjes. Voeg dit mengsel vervolgens toe aan de bloem. Dit geheel goed blijven mengen (met een houten lepel) tot een glad beslag. Daarna nog even goed doorkneden.

Dek de kom af met folie en een theedoek. Laat het geheel nu 1,5 tot 2 uur rijzen op kamertemperatuur. Het deeg is pas voldoende gerezen als het terugveert, wanneer je het uit elkaar trekt.

2. Bereiding van het suikermengsel
Terwijl het deeg aan het rijzen is, maak je alvast dit mengsel. Voeg de suiker, de theelepel kaneel en de lauwwarme melk bij elkaar. Het geheel even goed loskloppen met een garde.

3. Bereiding van het botermengsel
Voeg de half gesmolten boter, suiker en kaneelpoeder bij elkaar. Klop dit met een garde tot een glad mengsel en laat 15-20 minuten in de koelkast staan, totdat er een dik, smeerbaar mengsel ontstaat. Niet langer, want dan wordt het te hard.

4. De ‘get together’
Als het deeg zover is, kneed het nog even goed door en snijd vervolgens ongeveer 1/3 af voor de bodem van de taart. Rol dit stukje dun uit en bekleed hier onderkant en rand (tot ongeveer de helft) van de (met boter ingevette!) bakvorm mee.

Rol de rest van het deeg dun uit met de deegroller en besmeer deze met ongeveer de helft van het botermengsel (houd circa 2cm van de rand vrij). Strooi vervolgens de rumrozijnen en het amandelschaafsel er overheen. Houd van beiden nog wat achter de hand.

Rol het deeg voorzichtig op en besmeer het einde (de 2 cm zonder het botermengsel) met het suikermengsel, zodat deze blijft plakken. Snijd van deze rol plakjes van ongeveer 3 cm breed. Zorg dat je ongeveer 12 plakjes hebt.

Besmeer het deeg in de bakvorm met de rest van het botermengsel en strooi de rest van de rumrozijnen en wat van het amandelschaafsel eroverheen (houd nog wat schaafsel over ter decoratie). Plaats vervolgens de plakjes van de rol (roosjes) met de open kant naar boven in de bakvorm, zodat je de binnenkant van de rolletjes ziet.

Verdeel de helft van het suikermengsel over de bakvorm en zet de fiadoe in een op 180 graden voorverwarmde oven. Bak hem in circa 50 minuten gaar. Voeg na ongeveer 20 en 40 minuten in de oven een beetje van het overgebleven suikermengsel toe. Op deze manier blijft hij lekker zacht en smeuïg.

Prik na 50 minuten met een satéstokje in de taart. Als het stokje er droog uit komt, is de taart gaar! Om het extra lekker en aantrekkelijk te maken, bestrooi je de taart achteraf nog met wat amandelschaafsel en besprenkel je de fiadoe met wat rum, voordat je hem serveert.

Tips & trucs

  • Dek de bakvorm in de oven af met aluminiumfolie als de fiadoe te snel bruin wordt.
  • Wikkel de fiadoe na het bakken in aluminiumfolie en zo langzaam laten afkoelen. Zo voorkom je dat de taart hard en droog wordt.

Bron afbeelding: door Ylaysa

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *