,

Twee geloven op een kussen, daar slaapt een engel tussen

twee geloven op 1 kussen

Zij is hindoeïstisch, hij is islamitisch. De ouders zijn het niet met hun relatie eens en proberen het koppel uit elkaar te houden, maar hun liefde overwint uiteindelijk alles. En zo loopt het script van menig Bollywood film.

Zou het in het echte leven ook zo ‘eind goed, al goed’ gaan binnen een relatie met twee geloven? Uit eigen ervaring weet ik dat het lastig kan zijn, want je bent overtuigd van iets waar de ander misschien niet in geloofd. Maar wat mij betreft is er ook goed nieuws en dat is dat het zeker niet onmogelijk is.

Altijd verschillen binnen een relatie

Ik denk dat het in een relatie niet erg is om te verschillen van elkaar. Je kunt nooit 100% hetzelfde zijn; niet in wat je lust, in wat je hobby’s zijn en dus ook niet waar je in gelooft. Wat wel belangrijk is, is dat je respect hebt voor elkaar en dat je de zienswijze van de ander accepteert. Je zou ook nog best iets kunnen leren van de levenshouding van je partner.

Twee geloven is dubbel zo veel vieringen

Wat ik denk dat ook belangrijk is in een relatie waarin twee mensen een ander geloof hebben, is dat je elkaar steunt en rekening houdt met elkaar. Tijdens de ramadan heb ik mijn vriend de heerlijkste iftars (vastenmaaltijden) voorgeschoteld en een paar weken geleden vierden wij samen Diwali, het hindoestaanse lichtjesfeest, met Surinaams eten en kaarsjes. We verdiepten ons in de achtergrond van het feest en ik vond het heel fijn dat hij zo geïnteresseerd was en openstond voor een traditie uit mijn cultuur.

Zoek overeenkomsten in plaats van verschillen

Wat mijn vriend en ik graag doen is ons richten op de overeenkomsten van onze geloofsovertuigingen en niet zo zeer naar de verschillen. Zo is in onze visie de essentie van alle geloven in principe hetzelfde, namelijk licht en liefde.
Hoe wij omgaan met de mensen, dieren en natuur om ons heen is in de basis hetzelfde, maar de manier om er te komen is in elk geloof misschien wel anders.

Hij bidt en terwijl hij dat doet ga ik mediteren. We doen hetzelfde maar op een andere manier. Kijken naar de gemene deler in plaats van de verschillende gebruiken aan de ‘oppervlakte’ helpt ons onze overtuigingen te verenigingen.

bidmatje en meditatiekussentje

Zijn bidmatje en mijn meditatiekussentje

Blijf praten met elkaar

Natuurlijk gaat een relatie met twee geloven niet altijd over rozen. Sommige opvattingen kunnen haaks op elkaar staan. Aanbid je wel of geen beelden, hoe ga je trouwen, krijgen je kinderen later wel of geen varkensvlees of rundvlees? We praten er regelmatig over en we proberen dat te doen zonder respect voor elkaar zienswijze te verliezen. Niets is onoverkomelijk zolang je er samen uit wil komen. Waar wij wel allebei in ieder geval in geloven is: twee geloven op een kussen, daar slaapt een engel tussen.

 

6 antwoorden
 1. Ciska
  Ciska zegt:

  Ik ben Hindoestaans en m’n man is Islamitisch. We hebben een kindje en zijn getrouwd voor de wet op onze eigen manier. Misschien lukt het allemaal omdat we niet heel erg bezig zijn met het geloof in de religie maar meer met geloven in elkaar. Je artikel heeft me wel aan het denken gezet. Heel mooi

  Beantwoorden
  • Priya
   Priya zegt:

   Hoi Ciska,

   Wat een leuke succesverhaal!! Ik denk dat je een goed punt hebt; als je er geen issue van maakt, hoeft er geen issue te zijn :-)

   Bedankt voor je berichtje en veel geluk met zn drietjes!!

   Groetjes,
   Priya

   Beantwoorden
 2. Melody
  Melody zegt:

  Mijn opa en oma zijn beide hindoestaans-surinaams. Mijn opa was een hindoe en mijn oma is een moslima. Ze hebben bij hun huwelijk besloten beide hen eigen geloof te houden en de kinderen op te voeden met zo veel mogelijk verschillende geloven zodat de kinderen als ze daar oud genoeg voor waren zelf konden kiezen wat ze geloofde. Mijn opa en oma zijn toch ruim 40 jaar samen erg gelukkig geweest tot mijn opa kwam te overlijden in 2009. Desondanks hebben hun kinderen en ook kleinkinderen hieruit geleerd respectvol met ieder geloof om te gaan zolang het het duidelijke verschil van goed en kwaad heeft. Wij respecteren iedereen en hebben uiteindelijk ook heel uiteenlopende geloven gekregen. De een katholiek, de ander moslim, de ander hinoe etc. Maar toch blijven we 1 familie die elkaar respecteerd en liefheeft. Geloof heeft nooit tussen mijn opa en oma in gestaan, het heeft ze alleen maar versterkt. Ik denk met deze denkwijze en hoe jullie samen in het leven staan, jullie er zeker komen samen. Voor jullie ook op naar de 40 jaar ++++ Heel veel geluk samen!!

  Beantwoorden
  • Priya
   Priya zegt:

   Hoi Melody,

   ik ben echt ontroerd door jou berichtje!! Bedankt dat je dit mooie verhaal deelt met ons! Jouw grootouders zijn een ware inspiratie!

   Groetjes
   Priya

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *