Rotterdam. Een stad waar ik ruim 20 jaar heb rond gehuppeld, gesnuffeld en nog vaak te vinden ben. Een stad die mij heeft gemaakt en waar ik mijn leven heb opgebouwd. Deze stad is een deel van mijn identiteit. Ik ben een deel van Rotterdam en dat straal ik graag uit. Een Rotterdams accentje of een vleugje straattaal. Nee, daar ben ik niet vies van hoor! Rotterdam is de plek waar ik mij thuis voel, dus de trots en liefde van mijn Roffa roots is zo gek nog niet. Toch blijf ik met een vraag die mij al een tijdje bezighoudt: Waar komt mijn liefde voor deze stad vandaan?

Ik kan mij nog goed herinneren dat ik een aantal jaar geleden niet een onwijs grote fan was van Rotterdam. Ondanks het feit dat dit mijn geboorteplaats is en het de plek is waar ik mij eigenlijk thuis zou moeten voelen, had ik toch geen sterke emotionele connectie met deze stad. In mijn ogen was het maar een rauwe, grauwe stad. Ik vond al die hoge gebouwen maar in de weg staan. Veel te modern, te strak. Ik mistte de gezelligheid, het temperament, de warmte van de mensen en de natuur.

Een radicaal keerpuntje

Op een gegeven moment is er een knop in mijn hoofd omgeschakeld. Ik ben van Rotterdam gaan houden. Waar dat aan ligt? Eén woord: verandering. Rotterdam is veranderd en is nog steeds midden in het proces van verandering. Rotterdam maakt een ware transformatie mee, in een positieve zin.

Op een zonnige middag besloot ik samen met mijn Mams naar het Rotterdams Foto Museum te gaan. ‘Rotterdam in the Picture’ stond er op het menu; een foto tentoonstelling van Rotterdam waarin de ontwikkeling van de stad in beeld wordt gebracht. 175 jaar aan foto’s, beelden en herinneringen. Doel van vandaag? Achterhalen op welke manier de stad is veranderd in de jaren dat ik er rond heb gedwaald.

Onwijs veel interessante foto’s, maar één foto trok bij mij het meeste aandacht. Namelijk een foto van De Meent in 1940. Hier zie je een totaal ander beeld van deze straat: een Meent totally in puin door de bombardementen uit te Tweede Wereld Oorlog.

Bekende straat Meent, in puin (1940)

Bekende straat Meent, in puin (1940)

Deze foto laat goed zien hoe de stad steeds opnieuw op de schop gaat, gesloopt wordt en weer opnieuw gebouwd wordt. Rotterdam is een stad die voortdurend bezig is met vernieuwen, veranderen en vooruitkijken.

‘’Rotterdam is een mengelmoesje’’

Het is mij nu wel duidelijk dat Rotterdam al vrij lang een stad van de diversiteit is. Het is een mooi mengelmoesje van allerlei (sub) culturen en nationaliteiten. Echter, de grootste verandering is dat Rotterdam zijn culturele diversiteit heeft omarmd, Rotterdam is er mee leren omgaan.

Mijn moeder voor Rotterdamse (sub)culturen

Mijn moeder voor Rotterdamse (sub)culturen

De stad is in een korte periode opgekomen als een echte cultuur stad: internationale restaurantjes en multiculturele festivals zijn er in overschot. Rotterdam is in dat opzicht opgebloeid en is nog steeds aan het bloeien. Het is vooral  een stad met ballen, een ondernemende stad. In andere woorden  ‘Rotterdam durft’. Een stad zonder hart? No way! Rotterdam is passie, trots, liefde en vooral actie!

De tentoonstelling is vanaf 25 januari tot en met 17 mei 2015 te zien in het Fotomuseum in Rotterdam.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *