uien

Wil jij eens een Hindoestaans gerecht koken, maar weet je niet waar te beginnen? Ik help je een handje door je een overzicht te geven van de basics in de Surinaams-Hindoestaanse keuken!

1. Knoflook en uien

Ik noem deze twee in een keer op, want in de Hindoestaanse keuken zijn knoflook en uien onafscheidelijk. Op knoflook volgt ui, zoals A en B elkaar opvolgen. Het is de basis voor veel Hindoestaanse gerechten.

2. Madame Jeanette of Adjoema pepers

Een Hindoestaans gerecht is niet Hindoestaans als het niet goed ‘peper’ is. Madame Jeanette en Adjoema zijn pepers die vooral gebruikt worden in de Hindoestaanse keuken. Je kunt het direct toevoegen aan het gerecht, maar wij Hindoestanen houden er ook wel van om er direct een hele voorraadpot van te maken. Als pot neem je een lege en schoongemaakte oploskoffiepot of HAK-conservepotje. Dit doe je door Madame Jeanette/Adjoema met knoflook en zout fijn te maken. Wel bewaren in de koelkast. Zo heb je altijd een voorraadje en hoef je niet zonder!

3. Zonnebloemolie

Olijfolie, walnootolie, kokosolie. Niks geen chique oliën! Wij gebruiken zonnebloemolie, that’s it.

4. Maggiblokjes

Peper en zout? Nee joh. Oerhollandse Maggiblokjes, zo doen wij dat. In de soep, in het vlees, in de groenten en in de bami.

Maggi blokjes

5. Garam Masala (letterlijk: heet kruidenmengsel)

Een geroosterd en fijngemalen kruidenmengsel van onder andere kurkuma (geelwortel), kaneel, djinten (komijn), ketoembar (korianderzaad) en mosterdzaad. Ook veelvoudig in gebruik en eigenlijk hét ingrediënt om je gerecht een Hindoestaans tintje te geven. ‘Masala kip‘, ‘Masala doks’ (eend), ‘bara’, ‘khora’ (pompoen) en ‘aloe koesbanti‘ (aardappelen en kousenband) zijn een aantal van de gerechten waarin masala onmisbaar is!

Masala

6. Kasripo (oftewel Ketjap Manis)

Net als de Garam Masala is kasripo een belangrijke smaakmaker in de Hindoestaanse keuken. Verwen je kip, je kippenlevertjes en je saotosoep met dit verrukkelijke zwarte goedje!

7. Tomatenpuree

Tomatenpuree wordt ook veel gebruikt als smaakmaker. Kip in tomatenpuree of ‘goegerie’ (gebakken kikkererwten) zijn mijn favorieten!

8. Rijstkoker en Surinaamse rijst

Voordat ik op mezelf ging wonen had ik nog nooit gezien hoe rijst in een pan gekookt wordt. Thuis hadden wij altijd een ‘ricecooker’. Na een uitgebreide wasbeurt stop je je rijst erin met een paar vingerkootjes lengte water (mijn tantes hebben een trucje dat je aan de hand van je vingerkootje meet hoeveel water je nodig hebt), druk je op de aan-knop en je hebt er verder geen omkijken meer naar. We gebruiken vaak Surinaamse rijst, die heeft een lange droge korrel. Vaak wordt dit direct in een zak van 20kg aangeschaft, want rijst wordt veel gegeten. Heb je nog wat rijst over en wil je een makkelijke hap? Flans dan supersnel een ‘bakka bhaat‘ (gebakken rijst) in elkaar!

9. Vijzel

Een vijzel komt altijd van pas voor het fijnmaken van knoflook (wat nou knoflookpers?), peper (zie punt 5) of als je zelf je masala wilt maken (kruiden roosteren in een hete pan, fijn vijzelen en afgesloten bewaren). Wel met een doekje eronder, anders glibber je weg terwijl je er lekker op los aan het stampen bent.

vijzel

10. Kharaja (pan)

Last but not least, een pan! Niet geheel onbelangrijk als je wilt koken!! Wij koken niet op de persoon na. Je maakt direct een hele pan, want je weet nooit wie er vanavond op de stoep staat.

pan

Fotografie: Priya

3 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *