Britt klederdracht

In verschillende dorpen, zoals Enkhuizen, kun je Hollandse klederdracht huren om je even in het verleden te wanen. Ik heb dat als klein meisje ook eens gedaan (zie hierboven) en vond het prachtig.

Toen er nog geen internationale merken en modetrends waren, was kleding gebaseerd op lokale tradities en gebruiken. In plaats van een universeel truitje van Zara, droeg je gewoon een regionaal schort. De kleding die iemand droeg, reflecteerde de cultuur van de plaats en de religie. Binnen deze groepen was er misschien weinig individualiteit, maar tussen naties en regio’s des te meer. Elk gebied had zijn eigen klederdracht.

Ik heb me een beetje verdiept in Hollandse klederdracht en drie weetjes voor je op een rij gezet!

1. Waaraan herken je Hollandse klederdracht?

De Hollandse klederdracht herken je bij vrouwen o.a. aan een wit kapje op het hoofd, een short en een kraplap (uitleg volgt zo). Mannen gingen niet erg bijzonder gekleed, maar droegen vaak een zwarte hoed en een hoog opgetrokken, zwarte broek.

De kraplap is een stuk stof waarmee de borst en rug van de vrouw worden bedekt. Dit kledingstuk, dat van oorsprong behoorde tot ondergoed, heeft ware trends ondergaan. In sommige streken is deze wit of in een effen kleur, elders, zoals in Volendam en Bunschoten-Spakenburg, is deze rijkelijk versierd met bloemen. In die laatste plaats ontwikkelde de kraplap zich overigens tot een hard gesteven “harnas”.

Klederdracht

Hollandse klederdracht in 1916 in Marken en Terschelling.

2. Haast uitgestorven? 

Klederdracht SpakenburgEr zijn een paar Nederlandse dorpen waar er nog dagelijks klederdracht wordt gedragen, voornamelijk door bejaarde dames. De meeste draagsters wonen in Staphorst-Rouveen en in Bunschoten-Spakenburg-Eemdijk. Het uitsterven van de klederdracht uit het straatbeeld heeft er in sommige dorpen voor gezorgd dat men zich op bijzondere dagen massaal weer in oud-Hollandse pakjes hijst. Dat gebeurt bijvoorbeeld op Urk op de zaterdag voor Pinksteren, maar ook op Marken tijdens Koninginnedag en in Volendam tijdens het Volendammer weekend.

3. Klederdracht op het witte doek

In de film Girl with the pearl earring speelt Scarlett Johansson een Hollandse werkster, genaamd Griet, die werkt in het huis van de beroemde schilder Johannes Vermeer. Griet staat model voor Johannes zijn meest befaamde schilderij. Hollandse meisjes droegen in de 17e eeuw gewoonlijk geen tulband; de tulband en grote parel geven het model eerder een oosterse uitstraling.

Ik heb de film niet afgekeken omdat ik hem saai vond, maar het was wel leuk om te ontdekken dat Scarlett (in 2013 verkozen tot meest sexy vrouw ter wereld) er in traditionele, Hollandse klederdracht erg sober en weinig sensueel uitzag (links op de foto).

Meisje met de parel
Heb jij nog een leuk weetje over klederdracht? Schrijf het dan in de commentbox!

Bron afbeeldingen: IllustratedPast.com, http://wandelnet.nl, aukje.net

3 antwoorden
 1. Jacqueline
  Jacqueline zegt:

  O Britt, wat leuk, zullen we eens naar een van die dagen gaan? Lijkt me zo leuk…en denk dat t voor Shafik ook heel leuk is om eens te zien. Met zn 4en misschien? Goed dat je ook NL’se bloggers heb zo zie je maar weer. Ik weet niet erg veel van mn eigen land, ook daar is nog genoeg te leren! X

  Beantwoorden
  • Britt
   Britt zegt:

   Ja hè Jacqueline, ik weet zelf ook best weinig over Nederland, dus goed om zo wat van eigen bodem te ontdekken. En lijkt me leuk om eens met z’n vieren naar Enkhuizen o.i.d. te gaan!

   Beantwoorden
 2. OiL
  OiL zegt:

  Hoi Britt!

  Leuke foto van jou in de Hollandse klederdracht. Dat moeten wij samen met de rest van de Miss Mengelmoes-crew, misschien ook eens doen!

  Groetjes,

  Oil

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *