Kreta

Op vakantie ontkom je er niet aan; je vergelijkt je nieuwe bestemming en de mensen die er wonen met wat je gewend bent. Afgelopen week waren wij in de oude stad Rethymnon op Kreta. Onze AirBnB lag in een knus straatje waar we al snel kennismaakten met de locals en we getroffen werden door hun vriendelijkheid en openheid. Kretenzers en Rotterdammers, er zijn wel wat verschillen te bespeuren.

Hierbij drie redenen waarom de Kretenzers onze vakantie extra leuk maakten.

#1 Ouderen zijn de gangmakers

Op bankjes en stoelen voor de huizen, naast en in de winkels en op terrasjes bevinden zich bejaarde Kretenzers. Ze kletsen met elkaar, met voorbijkomende buurgenoten, met het personeel en met ons. Het is leuk om te zien hoe zij nog zo onderdeel zijn van het dagelijkse leven. Ik kan me voorstellen dat eenzaamheid onder ouderen in deze kustplaats een stuk minder voorkomt dan in Rotterdam. De luide, krakerige stem van onze overbuurvrouw, die van 09:00 tot 00:00 via ons raam binnendrong, zullen we gaan missen.

#2 Vreemden zijn geen vreemden

Doordat vreemden elkaar vaak gedag zeggen (‘Kalimeéra’) en praatjes aanknopen, zijn zij al snel geen vreemden meer. Op de hoek van onze straat zat een kleine supermarkt (ter illustratie: de fruitvoorraad bestond uit 4 bananen en 3 abrikozen). Op onze eerste dag scharrelde ik wat boodschappen bijeen. De eigenaar vroeg me waar we vandaan kwamen, waar we overnachtten, hoe lang we bleven, hoe oud mijn zoontje was en of alles goed met me ging. Toen pinnen niet mogelijk bleek en ik geen cash op zak had, zei hij: ‘That’s okay, you can pay me later!’ Dat zie ik bij de Albert Heijn om de hoek niet snel gebeuren.

Kreta-2

#3 Baby’s zijn onweerstaanbaar

De Kretenzers overladen toevallig voorbijkomende baby’s met zoveel liefde, daar verbleken de glimlachjes en sporadische ‘kiekeboe’s’ van Rotterdammers bij. Vrouwen en mannen, oud en jong, vrij of werkend, ze legden contact met ons zoontje Felan. Een oude man, die eigenlijk het WK aan het kijken was, heeft de halve wedstrijd gemist omdat hij naar Felan aan het zwaaien en luchtkusjes aan het blazen was. Verder is Felan meerdere keren op zijn voetjes en handjes gekriebeld en hebben twee mensen gezegd dat ze zo van hem houden (waaronder de eigenaar van onze AirBnB).

De Kretenzers leggen vol overgave contact met anderen. En dat was hartverwarmend. Idyllische doorkijkjes, koele zeebriesjes en zalige kip gyros zijn ingrediënten voor een fijne vakantie. Maar de Kretenzers maakten onze reis onvergetelijk.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *