Chitra

‘Heb je een vriend? Nog stééds niet hoe kan dat nou?‘
Aangezien ik al heel lang vrijgezel ben krijg ik deze vraag vaak. Meestal gevolgd door een blik vol medelijden of pogingen om te verklaren waarom dat zo is. ‘Het is niet dat je lelijk bent of zo… En je bent best slim.’ Dank je, denk ik?

Door deze reacties heb ik het vermoeden dat sommigen denken dat ik zielig ben, alsof er een heel groot gemis is in mijn leven is. Zo zie ik het niet. Daarom wil ik wat misverstanden uit de wereld helpen over een aantal veel gehoorde aannames en opmerkingen over relatieloos zijn.

1. Je zal wel te veel eisen stellen

Ik heb maar één harde eis: dat beide gelukkig zijn in een relatie. Om dat te bereiken zijn er natuurlijk wel wat vereisten. Waarvan er één heel belangrijk voor me is. Mijn (tot op heden ongeïdentificeerde) vriend moet met mijn familie kunnen opschieten. En dan bedoel ik niet gezin, maar de hele familie.

Het is niet zo dat mijn hechte Molukse familie bepaalt wie ik wel of niet mag daten. Alleen mijn familie is een belangrijk onderdeel van mijn leven en ik kan me niet voorstellen dat ik gelukkig ben in een relatie met iemand die ik niet met een gerust hart kan meenemen naar Brabant. De eis is dus gelukkig zijn, is dat dan te veel gevraagd?

2. Je zal wel eenzaam zijn

Nee, eigenlijk niet. Natuurlijk zijn er wel momenten dat ik het mis om een relatie te hebben. Het is heus niet zo dat ik elke avond mijn kussen stevig vastpak terwijl ik huilend een bak Ben & Jerry’s naar binnen werk. Single staat niet gelijk aan eenzaam.

3. Moet je niet wat actiever op zoek?

Deze opmerking hoor ik vaak in combinatie met ‘het wordt nu onderhand wel tijd’. Ik voel niet de behoefte om me in te schrijven op datingsites, te speeddaten of met elk verzoek in te stemmen om mij te koppelen. Dat wil niet zeggen dat ik helemaal niet wil, maar gewoon niet op die manier. Misschien is dat wat ouderwets, ja. Zoals The Supremes zingen: You can’t hurry love.

4. Jij hebt toch ook niemand nodig?

Lastig, vriendinnen gebruiken deze wel eens als poging tot verklaring. ‘Ja Chit, ik kan me voorstellen dat mannen naar je kijken en denken: die heeft mij niet nodig’. Dat mag ik hopen! Ik wil ook niemand nodig hebben, of dat iemand mij nodig heeft. Ik hou ook niet van het concept wederhelft, want ik denk niet dat iemand een ander nodig heeft om compleet te zijn.

Dit alles wil niet zeggen dat ik mijn dagen alleen wil slijten. Het wil wel zeggen dat single zijn niet gelijk staat aan incompleet zijn. En dat het prima is om vrijgezel te zijn zonder constant op zoek te zijn. Maar aan de andere kant komt het er ook op neer dat happy single zijn niet betekent dat je geen relatie wilt. Ik ben single, niet zielig. Hoewel ik dat misschien wel zou zijn wanneer ik niet al die lieve familie en vrienden om me heen zou hebben, die zich dat met alle goede bedoelingen afvragen.

Happy single worden? Lees dan Ylaysa’s blog met dingen die je moet doen nu je nog single bent.

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *