Winterblues

De tijd van de bittere strijd tegen de elementen is aangebroken. Donker als je ’s ochtends het huis verlaat, donker wanneer je weer richting huis gaat. En alsof dit nog niet deprimerend genoeg is, gaat het ook nog gepaard met oncomfortabele temperaturen en een grauwe lucht. Thermokleding, glijdpartijen en griepsymptomen; het is weer die tijd van het jaar.

Hoewel ik zelf liever bij de barbecue zit dan bij de kachel, zijn er gelukkig ook nog positieve kanten aan de wintermaanden. In dit duistere seizoen zijn er namelijk ook genoeg leuke dingen te bedenken om te doen. Natuurlijk kun je voor het vijfde jaar op rij naar de Winter Efteling gaan, maar er is zoveel meer. Daag jezelf uit en ga aan de slag met deze 5 culturele tips tegen de winterdip.

1. Cultureel culinair
Tijdens de wintermaanden kunnen we niet langer overleven op frisse salades en fruitmengsels, dus een typische warme winterkost is meer dan welkom. Bovendien kunnen de juiste geuren je in een betere stemming brengen. Laat je boerenstamppot even voor wat het is en ga op zoek naar smaakvolle gerechten buiten je comfort zone!

Miss Mengelmoes tips: Turkse salade ‘kisir’ als voor- of bijgerecht | Surinaamse ‘bara’s’ voor de lekkere trek of als lunch | Hindoestaanse ‘bakka bhaat’ als snelle hap voor doordeweeks | Tunesische ‘harissa’ als pittige smaakmaker bij je eigen vertrouwde recepten

2. Etnisch kijkplezier
Bijna niets gaat boven een avondje op de bank met niet meer dan een fleece dekentje, een kopje thee of chocolademelk en wat te snaaien, onder het genot van een filmpje. Kies in plaats van de eeuwige Amerikaanse (romantische) komedies eens voor wat ander cultureel kijkgenot. Kijk bijvoorbeeld een romantische Hindoestaanse Bollywood film of ga voor een buitenlandse cultfilm.

3. Oosters verwenmomentje
Zowel in de winter als de overige seizoenen voel je je even als herboren wanneer je uitgebreid hebt genoten van een dagje wellness paradijs, oftewel een spa. Breng voor de verandering eens een bezoekje aan een ‘hammam’, wat staat voor een Oosters badhuis. Heerlijk ontspannen zoals in ieder ander badhuis, maar dan met als bijzonder extraatje een traditionele, Oosterse sfeer met bijbehorende tradities.

4. Fit met een twist
Doorbreek je sombere toestand met beweging! Sport is de oplossing voor veel problemen en zo helpt het je ook door de winterdip heen. Enerzijds biedt het ontspanning, waar het je aan andere kant ook een enorme energieboost geeft. Ruil de fitnessapparaten eens in voor bijvoorbeeld een klasje yoga of pilates. Te zweverig? Met een gezellige danscursus inclusief zomerse muziek, bijvoorbeeld Salsa, Bachata of Kizomba, swing je ook met gemak de winter door.

5. Verre fantasieën
Ontsnap even uit de winter en waan je in warmere sferen. Denk een half jaar vooruit en ga alvast aan de slag met zomerplannen. Boek een vakantie en start een uitgebreid onderzoek naar wat er allemaal te beleven is. Als je gaat voor een meer low budget vakantie, kun je alvast een lijst opstellen met alles wat je deze zomer wil bereiken en hier fijn bij wegzwijmelen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *