De bruiloft was als een prachtige, liefdevolle, hilarische en hectische droom, waar je heel lang van moet bijkomen. Dus dat hebben we gedaan in Bali. En tijdens onze reis zijn mijn man N. (haha wat raar om hem nu mijn man te noemen) en ik op wat verschillen gestuit, die misschien wel cultureel van aard zijn. Uiteraard hebben we die al eerder gemerkt, maar in het broeierige Bali, waar je 24 uur per dag samen bent, viel het tot ons grote vermaak extra op. Luister en huiver.

1. Schaduw versus zon

Terwijl ik elke pigmentcel blootleg aan UV-straling, springt N. van schaduw naar schaduw. Hij loopt zelfs platgedrukt tegen de muur om de zonnestralen te vermijden.

N. in de schadudw

N. in de schadudw

Als we op het strand een boekje lezen, ligt hij onder een parasol, boom of doek. De zon op je huid vindt hij veel te warm. Plus, hij wil niet donkerder worden dan hij al is. Ik wel. Pas na een week kwam hij erachter dat mijn zonnebrandcrème, die hij ook gebruikte, de ‘bronze’ variant is en dus je bruine kleur activeert.

B. in de zon

B. in de zon

2. Uitslapen versus aan de slag

N. is geboren in Suriname en soms lijkt het alsof hij bepaalde vooroordelen uitbuit. Het vooroordeel bijvoorbeeld dat Surinamers lui zijn, illustreert hij door elke ochtend het liefst te willen uitslapen. Tot 11 uur minstens. Ik daarentegen wil op tijd uit bed om van alles te ondernemen. Hij vond dat uitslapen toch ergens ook wel een beetje zonde, dus meestal kreeg ik hem er wel op tijd uit.

En die twee keer dat hij echt tot heel laat bleef liggen, liep ik door het huisje te scharrelen, ‘per ongeluk’ tegen dingen aanstotend en lawaai makend. Hij slaapt helaas heel diep.

3. Kijken versus kopen

Halleluja, in Seminyak (zuid Bali) zijn er leuke winkels! Terwijl ik het liefst elk winkeltje inging, bleef N. voor de deur wachten (in een schaduwplekje uiteraard). Een enkele keer kwam hij mee naar binnen, puur om ‘kou te happen’, die de airconditioning in de winkel genereert. En eenmaal binnen viel zijn oog toevallig op iets leuks, dat hij gelijk kocht. Tot frustratie van het winkelpersoneel deed ik voornamelijk aan het Hollandse ‘kijken, kijken, niet kopen’.

4. Te laat versus stipt

Het stereotype beeld is dat Nederlanders stipt zijn en Surinamers het niet zo nauw nemen met de tijd. In deze kwestie konden N. en ik elkaar echter helaas heel goed vinden. De enigen die stipt waren op onze vakantie, waren de Balinezen. Sommige Balinezen waren zelfs meer dan stipt. Tot drie keer toe stond de taxichauffeur al 15 minuten te vroeg klaar. En tot drie keer toe waren wij 5 minuten te laat. Soms kan je zo opgaan in je boek of in het zwembad, dat je het bestaan van tijd volledig vergeet.

5. Rijst met kip versus yoghurt en fruit

We zijn beide wat vetrolletjes rijker na deze vakantie. Ontelbaar veel Nasi Goreng en Kip Curry hebben we op. Maar waar het verschil hem in zat, was dat N. tijd of geen tijd, weer of geen weer, rijst of bami kon eten. Terwijl ik de ontbijtzaakjes uitkoos op yoghurt met fruit op het menu, kon hij niet wachten tot een stomende, pittige maaltijd werd voorgeschoteld. Op de vraag “wat wil jij het liefste eten als we weer thuis zijn”, antwoordde hij, “kip, rijst en bonen”. Ik kan geen rijstkorrel meer zien.

Rijstontbijtje voor N.

Ondanks, of misschien wel dankzij deze verschillen was het een hele leuke vakantie. Ik ben benieuwd of jij deze verschillen ook herkent, of welke jij bij jou en je vriend of vriendin wel eens opmerkt!

 

4 antwoorden
 1. Yana
  Yana zegt:

  ik vind het een beetje apart dat dit lijkt alsof je voor het eerst op reis gaat en er dan pas achterkomt? Maar misschien zijn jullie snel getrouwd, dat weet ik natuurlijk ook niet.
  Wat ik wel echt jammer vind is dat je partner niet donkerder wil worden, merk ik vaker bij hindoestanen. Het lijkt net of ze lichterer willen zijn dan ze zijn. jammer dat interne racisme. Zeg niet dat jouw vriend dat ook heeft maar zo komt het een beetje over.

  Beantwoorden
  • Britt
   Britt zegt:

   Hoi Yana,

   We zijn al jaren samen, dus deze verschillen kenden we inderdaad al lang. Maar als je dan in zo’n warm land op een chill vakantie bent, met veel rijstgerechten, dan valt het pas extra op:).

   Je hebt zeker gelijk dat het erg is als je niet donkerder zou willen worden, omdat je denkt dat je dan minder waard bent of dat je anders zal worden beoordeeld. We zijn jaren terug met mijn schoonfamilie naar India geweest en daar werden we ons er wel van bewust dat aan een lichte huid een hogere ‘waarde’ wordt gehangen. Mijn man vindt het gelukkig zelf geen probleem om donkerder te worden, hij vindt het met name veel te heet in de zon. En op vakantie was het ook gewoon een spelletje om bepaalde verschillen te overdrijven en er grapjes over te maken. Dat langs de muur gedrukt lopen om de zon te vermijden bijvoorbeeld, deed hij echt niet met een stalen gezicht;).

   Dank je voor je opmerkingen, zodat ik het verder kon toelichten.

   Groetjes,
   Britt

   Beantwoorden
 2. M
  M zegt:

  Hoi Britt,
  ik ben sinds vandaag op deze blog gestuit en vind het ontzettend leuk om te lezen, vooral omdat ik als Hollandse ook al een aantal jaren een vriend heb met Hindoestaanse komaf. Het viel me op dat jij zijn naam niet vermeld, maar de naam komt in dit artikel wel 1 keer naar voren. Vast een foutje, dus ik dacht, ik meld het even!
  Ga zo door met de leuke verhalen! Ik blijf lezen :).
  Groet, M.

  Beantwoorden
  • Britt
   Britt zegt:

   Hi M., leuk dat je mijn blogs met plezier leest! Ben benieuwd of je het een en ander herkent?!
   Ik probeer mijn man inderdaad enigszins anoniem te houden haha (die foto’s helpen daar overigens niet echt bij), maar hier heb ik blijkbaar een steekje laten vallen. Dank je wel voor het doorgeven, ik zal het aanpassen!
   Groetjes, Britt

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *