Kizomba

Kizomba is HOT. Waar je Salsa, Bachata en Zouk hoort, is Kizomba aanwezig. Nederland is in de ban van deze dans en muziek. Ook ik ben besmet geraakt met het Kizomba-virus en heb al diverse cursussen en tientallen party’s meegemaakt. Hoewel ik geen expert ben, maar slechts een ervaringsdeskundige, maak ik je graag bekend met 5 dingen die je minimaal moet weten over ‘Kizomba’.

1. Kizomba is GEEN Zumba
Zoals ‘appels’ en ‘aardappels’, naast dat ze beiden eetbaar zijn, vrij weinig met elkaar te maken hebben, is Kizomba ook niet hetzelfde als Zumba. Toch is dit vaak de eerste reactie als mensen na jaren onder hun steen vandaan komen en de term ‘Kizomba’ horen.

Kizomba, wat in het Kimbundu staat voor ‘feest’, vindt zijn oorsprong in Angola. De stijl is ontstaan in de jaren ’80 en verspreidt zich momenteel in hoog tempo over Europa. Kizomba staat vandaag de dag voor een bijzonder populaire dans- en muziekstijl voor jong en oud. Zumba is daarentegen een Latijns-Amerikaans geïnspireerde dansfitness.

2. 10 voor intiem
Kizomba staat bekend als een sensuele en intieme dans. Hierbij kun je het natuurlijk zo vurig maken als je zelf wil. Maar zonder lichamelijk contact, en hierbij de overdracht van verse lichaamssappen (lees: zweet), geen Kizomba. Het minimale wat bij de dans in contact moet zijn, is het bovenlichaam. Mocht je hier totaal niet van gediend zijn, zou ik toch nog eens die cursus line dance overwegen.

3. A man’s world
Beste vrouwen, laat je feministische instelling even voor wat het is. Je kunt er niet omheen; de mannen hebben tijdens het dansen de leiding. Het enige wat wij als vrouwen hoeven te doen, is het volgen van de moves die de heren zorgvuldig hebben uitgedacht. Geef je volledig over aan je danspartner voor de ultieme Kizomba experience.

Tip van mij als ervaringsdeskundige: een kleine (ik herhaal: kleine) alcoholische versnapering voorafgaand aan het dansen, wil nog wel eens helpen om de ‘control freak’ in je te temmen.

4. Dé Kizomba bestaat niet
Waar je de cursus ook volgt en met wie je de dansvloer ook onveilig maakt; Kizomba dansen is nooit hetzelfde. Iedereen maakt het zich eigen, door de basistechnieken en trucjes op persoonlijke wijze te interpreteren en combineren. Dit maakt het ook een dans die voor iedereen, met enig gevoel voor ritme, toegankelijk is om te leren.

5. Practice & Party
In Nederland schieten de Kizomba cursussen, bootcamps en feestjes als paddenstoelen uit de grond. Naar mijn mening is het als vrouw zijnde zeker nodig om een cursus of bootcamp te volgen, maar leer je de fijne kneepjes pas echt op de dansvloer. Voor de heren is het daarentegen wel een stuk lastiger, aangezien zij dus de dans moeten kunnen leiden. Dames, wees dan ook extra geduldig met de mannen in opleiding!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *