Helaas, Nederland is alweer (bijna) door haar drie zomerse dagen per jaar heen. Tijd om in een comfortabele oversized sweater weg te zwijmelen bij de gedachte aan warmere sferen. Zelf denk ik met een grote interne glimlach terug aan mijn trip naar de stad van de trekpleisters, Rome.

Ieder reisboekje en elke website over Rome is gevuld met lovende woorden over de hotspots, de dingen die je ab-so-luut niet mag overslaan. Iedere bron uiteraard ondersteund met ‘unieke’ shots die Google afbeeldingen in duizendvoud op je scherm tovert bij de zoekopdracht ‘Rome’.

Maar aangezien je zelfs op zo’n nagenoeg perfecte vakantiebestemming nog verkeerde keuzes kunt maken, behoed ik je voor 5 dingen die je NIET moet doen in Rome!

1. NIET: in het centrum van Rome blijven hangen

Natuurlijk moet je al het moois in de kern van de stad even gezien hebben, maar ik heb zelf vooral genoten van de fijne dingen waar ik (letterlijk en figuurlijk) buiten het centrum van heb mogen proeven. Zo zijn de wijken Trastevere, Ostiense en Monti cultureel en culinair zeker de moeite waard.

Diep verstopte graffitiwijk in het ruige, jonge San Lorenzo

Diep verstopte graffitiwijk in het ruige, jonge San Lorenzo

2. NIET: versnaperingen opzoeken naast de ‘hotspots’

De restaurants waar de bediening voor de deur een wanhopige poging doet om je met man en macht naar binnen te hengelen; lekker overslaan. Iets verder van het Colosseum en het Vaticaan zijn meer dan genoeg smakelijkere plekjes te vinden. En vaak ook nog een stuk goedkoper.

Seacook: het beste (vis)restaurant van Rome in de buitenwijk Ostiense

Seacook: het beste (vis)restaurant van Rome in de buitenwijk Ostiense

3. NIET: in augustus naar Rome gaan

De Romeinen zoeken in deze maand zelf ook de zonuren op, waardoor veel (lees: bijna alle) winkels gesloten zijn. Een tragische ervaring voor mensen zoals ik, die toch wel erg graag in hun shopbehoefte voorzien tijdens een welverdiende vakantie. Gelukkig zijn de winkels rond toeristische plekjes vaak wel het gehele jaar geopend.

4. NIET: Rome ontdekken per tourbus of taxi

Waar je in een bus vol medetoeristen of dure taxi van A naar B reist, krijg je lopend en met het openbaar vervoer veel meer mee van de stad, de Romeinen en de verborgen plekjes. Geloof me, het kloten met de plattegrond en regelmatig de verkeerde kant op lopen, draagt hier (uiteindelijk) zeker positief aan bij.

Je ziet al dat het misgaat, met discussies als gevolg. Dit is oké.

Je ziet al dat het misgaat, met discussies als gevolg. Dit is oké.

5. NIET: blijven plakken bij wat je kent

Ja, je kan natuurlijk overal die pasta carbonara bestellen, die je thuis bij ieder bezoekje aan de Italiaan ook als vanzelf doorgeeft aan de ober. Maar er is zoveel meer te ontdekken in de authentieke, Italiaanse keuken. Bestel bijvoorbeeld eens een arancini (risotto balletje) of een van de aantrekkelijke gebakjes die je in Nederland niet zo snel tegenkomt!

Aanrader: op de gok hapjes bestellen van de Italiaanstalige menukaart (Porto Fluviale)

Aanrader: op de gok hapjes bestellen van de Italiaanstalige menukaart (Porto Fluviale)

Zorg dat je ver verwijderd blijft van deze vijf vakantie valkuilen en je retourtje Rome wordt een gegarandeerd succes!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *