Ieder jaar reizen mijn zus en ik af naar kasteel Haarzuilens in de buurt van Breukelen, om ons op de Elfia (Elf Fantasy Fair) te omringen door elfen, ridders en zeemeerminnen. Jaren geleden zagen we foto’s van Elfia voorbij komen op internet en omdat we allebei van kastelen en fantasie verhalen houden, besloten we een kijkje te nemen.

Toen ik dit terloops aan de andere bloggers vertelde, verkeerden ze in een staat van lichte walging en tegelijkertijd fascinatie. Nieuwsgierig vuurden ze vragen op me af over mijn guilty pleasure. Daarom hierbij 6 redenen waarom ik dol ben op Elfia en je aanraad om ook eens te gaan:

1) Even reizen en je bevindt je in een andere wereld

Het kasteel van Haarzuilens is op zichzelf al heel sprookjesachtig. Maar tijdens Elfia is de koninklijke tuin daarnaast omgetoverd tot een fabelachtig, middeleeuws stadje, vol magische wezens. Het voelt alsof je na slechts een treinreisje in een andere wereld bent beland.

Kasteel Haarzuilens

2) Magische marktjes struinen

Op de marktjes vind je geen kaas en dadels, maar toverdrank, elfenoren en zwaarden. Nou zijn dat geen producten die je dagelijks nodig hebt, maar wie weet kom je toch iets leuks tegen. Het is ook wel bijzonder om gewoon rond te scharrelen en te zien hoe een heks haar nieuwe cape bekijkt in de spiegel.

uil

3) Voor een dag iemand anders zijn

Altijd al als een elf door het leven willen gaan? Of als een reus? Of orks? Dit is je kans! De eerste keer dat wij gingen, waren we niet verkleed en dat was geen succes. Je verpest dan namelijk de magische sfeer een beetje en voelt je echt een dreuzel*. Mijn zus en ik zijn de keren daarna als prinsessen en elfen gegaan. Mijn zus had de prinsessenjurken gemaakt, met allerlei kussens in de rok, om zo’n bol effect te creëren. Lekker zacht en zwaar ook. Door die outfits voelde het alsof we de hoofdrol hadden in ons eigen sprookje.

Elfia prinses Marit

Mijn zus

Elfia Britt prinses

En mijn kleine nichtje was de laatste keer de ster van het festival. Ze was namelijk als eenhoorn verkleed. Iedereen was fan en wilde met haar op de foto. En zij wilde met niemand op de foto, alleen met Sneeuwwitje.

Britt en nichtje als elfjes

Nichtje Britt als eenhoorn met Sneeuwwitje
4) Bizarre transformaties bekijken

Sommige bezoekers gaan geheel op in hun rol. Zo heeft een zeemeermin een hele middag door de gracht gepeddeld en ben ik bijna in mijn nek gebeten door een vampier. Sommige mensen doen het iets subtieler en lopen dan bijvoorbeeld heel griezelig rond. Heel interessant om te zien. Maar zelf hoef je zo niet te doen hoor. Typisch geval van ‘zijn en laten zijn’. Over het algemeen doet iedereen heel gewoon en kijken ze hun ogen uit.

Elfia zeermeermin etc

5) Van westers naar multicultureel fenomeen

In al die jaren heb ik misschien een handjevol niet-witte bezoekers gezien. Een afspiegeling van onze Nederlandse bevolking is het zeker niet. Ik vraag me af hoe dat komt. Is verkleden tot sprookjesfiguren een typisch westers verschijnsel? Hoe dan ook, het lijkt mij leuk om ook Nederlanders met bijvoorbeeld roots in Suriname en China als prins of zwaardvechter te zien rondlopen!

zwaardvechter

6) Weer eens een ander feestje

Vul jouw jaarlijkse palet aan feesten eens aan met iets nieuws. Verschillende bandjes spelen verspreid door het park Middeleeuwse klassiekers. Je kunt zwaardgevechten en optredens met fakkels bekijken. Biertjes en sapjes drink je er uit een robuuste mok en het menu bestaat onder andere uit een homp vlees en een gesuikerde appel.

Dit waren ze! Geloof me, het zal op z’n minst een grappige dag worden. De andere bloggers heb ik al weten te overtuigen, dus het nadenken over een outfit voor volgend jaar gaat beginnen. Als jij suggesties hebt, let us know. Ik ben benieuwd of ik jou daar ook zal zien!

*Voor het geval je Harry Potter niet hebt gelezen: tovenaars noemen mensen die niet kunnen toveren dreuzels.

Bekijk hier een sfeerimpressie:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *