ingredienten aloe koesbanti

Sommige Hindoes zijn fulltime vegetariërs of een keer per week, omdat zij op die dag bidden en rituelen uitvoeren. Anderen eten op dagelijkse basis vlees en vis. Ik behoor tot de laatste groep.

Wij eten thuis een paar keer per jaar vegetarisch voedsel om het lichaam te reinigen als voorbereiding op bepaalde traditionele feesten, zoals diwali. Bidden en het uitvoeren van rituelen staan centraal tijdens deze traditionele feesten.

Naast het samenzijn met de familie en ons uit te dossen in traditionele outfits, is het vegetarisch eten een leuke bijkomstigheid. Bijvoorbeeld de heilige zoetigheid, persad of lekkere samosa’s. Mijn favoriete gerecht is: aardappel met kousenband, oftewel aloe koesbanti. Het grappige is dat aardappel vrij Hollands klinkt, maar het komt vaak terug in onze gerechten.

“Er was een tijd dat ik echt verslaafd was aan dit gerecht.”

Er was een tijd dat ik echt verslaafd was aan dit gerecht. Als ik het elke dag voorgeschoteld zou krijgen, zou ik daar geen problemen mee hebben. Men dacht ook dat ik er op een gegeven moment als een aardappel zou uitzien. Hier is uiteindelijk gelukkig niks was terechtgekomen.

Ik heb een aantal voedselallergieën. In het vliegtuig ondervind ik daar vaak last van, omdat ik dan bijna niks kan eten van het menu. Toen ik een paar jaar geleden een verre reis ging maken, had ik dan ook de ideale oplossing: een paar broodjes belegd met aardappel en kousenband als lunchpakket. Dit gerecht is te combineren met witte rijst, roti, maar ook met brood.

Ik kan uit ervaring zeggen dat het geen goed idee is om dit gerecht als broodbeleg te gebruiken op een verre reis. Het gerecht wordt namelijk bereidt met masala (gele kerrie). Naast de geur die vrijkomt, gaat het broodje als het ware ook ‘zweten’. Desondanks heb ik van elke hap genoten en mijn buik rond gegeten.

Ingrediënten

4 personen

 • Aardappelen: 2 grote
 • Peper : 1 of 2 rode of gele Madame Jeannette
 • Zout: naar eigen smaak
 • Knoflook: 3 teentjes
 • Ui: ½ ui
 • Masala: 1 eetlepel → Wij gebruiken het huismerk van de lokale toko
 • Kousenband: 1 streng → De lokale toko verkoopt het, maar zelfs enkele filialen van de Albert Heijn hebben deze lange bonen in het assortiment
 • Eventueel tomatenpuree: 1 theelepel

Stap 1
De basis van bijna al ons eten is knoflook, uien en peper. Deze drie elementen worden samen fijngemaakt met een keukenmachine.

Stap 2
Dit mengsel wordt dan in olie gebakken, voordat de overige toevoegingen in de pan komen.

Stap 3
Nadat de aardappels zijn geschild, gewassen en in stukjes zijn gesneden, kan het toegevoegd worden bij de knoflook, ui en peper. Voeg wat masala toe voor de kleur en smaak en optioneel een beetje tomatenpuree.

Stap 4
Pas als de aardappels gaar zijn, wordt de kousenband toegevoegd aan de aardappelen. Vergeet uiteraard niet om de kousenband in de lengte in kleine stukjes te snijden.

Ik heb dit gerecht trouwens nog nooit alleen gemaakt, alleen onder begeleiding van mijn privé chef, mijn moeder. Onder haar begeleiding mag ik alles snijden en wassen. Daarnaast heb ik ook als taak om goed te roeren en om uiteindelijk het gerecht over te zetten in een ander pannetje. Al met al grote verantwoordelijkheden.

Stap 5
Als alles goed gemengd en gaar is, kan het vuur uit. Bedenk van tevoren wel met wat je het gerecht wilt eten. En denk erom, heb je nog wat over, gebruik het dan als broodbeleg en eet het vooral niet in het gezelschap van anderen!

Eet smakelijk!

4 antwoorden
 1. Warsha Jagesar
  Warsha Jagesar zegt:

  Wauw !! Mijn complimenten voor je manier van bloggen. Ga vooral zo door met je blogs. Het is herkenbaar en leuk om te lezen. Keep up the good work Shal 🙂 X

  Beantwoorden
 2. (Oud) Collega J.
  (Oud) Collega J. zegt:

  Ik heb het recept uitgeprobeerd, superlekker!
  Mochten er meer mensen denken bij het lezen van het recept: 1 streng kouseband?! Maar ik ben daar toch net voor naar die toko gefietst en heb nu een hele bos van dat spul?!:
  je kunt gerust de hele bos gebruiken, nog steeds erg lekker.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *