“Iedereen is gekneed uit hetzelfde deeg, maar niet gebakken in dezelfde oven” – Jiddisch spreekwoord

Tijdens mijn psychologie opleiding leerde ik in het vak Sociale Psychologie over hoe mensen zich gedragen in groepen. Zo leerde ik over de neiging om je te identificeren met mensen waarmee je iets gemeenschappelijks deelt, bijvoorbeeld je culturele achtergrond of een interesse. Ik herken dat uiteraard ook uit mijn eigen leven, denk aan de meiden van Miss Mengelmoes en onze gemeenschappelijke interesse voor diversiteit of aan mijn stadsgenoten, puur omdat het ook Rotterdammers zijn.

Het gevoel van wie jij bent en hoe positief je denkt over jezelf, ontleen je deels aan wat je persoonlijk bereikt, maar ook aan de groep(en) waartoe jij behoort en waarmee jij je identificeert. Hierdoor ben je geneigd om anderen vaak onbewust te beoordelen volgens jouw eigen maatstaven en om jouw eigen groep als beter en sterker te ervaren. Dit kan leiden tot saamhorigheid (denk aan een wedstrijd van Nederland tijdens het WK voetbal), maar ook tot het extra benadrukken van verschillen en uiteindelijk het uit elkaar drijven van groepen. In zijn extreemste vorm heeft dit bijvoorbeeld geleid tot de Tweede Wereld oorlog en momenteel speelt dit ook een rol in Nederland met betrekking tot moslims.

Ik heb een aantal Miss Mengelmoes tips voor je opgesomd om de nadelen van dit fenomeen zo veel mogelijk te beperken, zodat je juist kan profiteren van de voordelen ervan. Bekend maakt immers bemind!

  1. Wees je bewust van de neiging om je ‘eigen groep’ meer te waarderen dan andere groepen. Zodra je door hebt dat dit speelt, kun je er met een afstand naar kijken en kun je bewust je vervolgstappen kiezen. En realiseer je dat je altijd tot meer groepen behoord, bijvoorbeeld qua culturele achtergrond, sport, werk en vrienden.
  2. Buig oordelen om in onderzoeken. Eén van deze vervolgstappen kan zijn om bekende vooroordelen naast je neer te leggen en te onderzoeken wat de drijfveren zijn van de specifieke persoon die je voor je hebt. Vaak heb je al een oordeel klaar over iemand die iets doet wat niet volgens onze normen is, terwijl er een andere achter kan zitten. Ga er dus niet van uit dat jouw beleving gelijk is aan de beleving van een ander. Mijn tantes die mij volproppen met eten gaan dus niet met slechte bedoelingen over mijn (calorie)grenzen, maar willen graag dat hun gasten niks te kort komen.
  3. Sta open voor iets nieuws. Zie de positieve kanten van diversiteit, de ander heeft jou misschien nog wel iets waardevols te leren.
  4. Erken verschillen maar vergeet de overeenkomsten niet.
    Last but not least: we zijn allemaal zo verschillend, maar tegelijkertijd zo gelijk. Je hebt altijd wel iets gemeen met een ander, alhoewel dat op het eerste gezicht misschien niet zo lijkt. Je bejaarde buurman houdt misschien wel net als jij erg van een feestje en je Marokkaanse buurvrouw wil misschien wel net als jij nog graag een marathon lopen. Dus wees alert op overeenkomsten en laat je verrassen.

nagellakjes groep defBron afbeeldingen: door Priya

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *