Elke maand is het weer zover. Een week lang ongesteld – of ‘mijn regels’ op z’n Belgisch – met bijhorende buikkrampen, rugpijn en eetbuien. Ik weet dat ik niet de enige ben. En toch lijkt het nog steeds taboe om erover te praten. Alsof we ons zouden moeten schamen voor de baarmoedersmurrie de we elke maand kwijt raken. Persoonlijk reageer ik elke maand hetzelfde. De eerste tien minuten is het opluchting, het is er, waarna een week van balen komt.

Dat is ronduit …

Gelukkig heb ik toegang tot tampons en maandverband, pijnstillers, kersenpittenkussentjes en een schoon toilet. Dat geldt niet voor iedereen. 1,25 miljard vrouwen heeft geen toegang tot deze basisbehoeften, volgens de Britse ngo Wateraid UK. Geen schoon toilet, geen toegang tot maandverband wil zeggen dat er weinig tot geen mogelijkheden zijn om je maandstonden op een hygiënische en comfortabele manier te doorstaan. En dat is, op z’n zachtst gezegd, kut.

Om hier iets aan te doen, heeft Wateraid een sensibiliseringscampagne opgestart, met petitie. Op de website hebben ze getuigenissen van vrouwen uit verschillende delen van de wereld. Zij vertellen over niet naar scholen kunnen tijdens hun ongesteldheid, geen maandverband meer hebben na aardbevingen en op straat naar toilet moeten bij gebrek aan een eigen toilet. Duidelijk hartverscheurende situaties.

Opscheppen over bloedverlies

Daarnaast heeft Wateraid ook een reeks filmpjes gemaakt met als insteek: wat als mannen ongesteld werden? Volgens de ngo zouden mannen opscheppen over hun bloedverlies, het zien als een brute strijd tegen de natuur die ze elke maand winnen (zie filmpje hieronder). Voetballers zouden hun ‘regels’ bijzonder ernstig nemen, om hun prestaties te verhogen. En, mijn persoonlijke favoriet, tamponreclames zouden extra sterke, übermannelijke, hoogtechnologische tampons promoten, die mannen alleen maar stoerder maken. Het zwarte, minimalistische design ondersteunt dit idee. Een beetje zoals Axe-reclames, maar dan voor tampons.

‘Onrein’ of ‘hormonaal’

Voor mij haalt Wateraid twee bijzonder belangrijke punten aan. Ten eerste, toegang tot een schoon toilet en de juiste producten terwijl je ongesteld bent, is cruciaal en zou simpelweg een basisrecht moeten zijn. Jammer genoeg is er vaak geen oog voor dit soort noden, gedeeltelijk omdat de personen die de beslissingen maken, hier gewoon niet mee geconfronteerd worden.

Ten tweede, de huidige, negatieve houding ten aanzien van ongestelde vrouwen wordt in een ander licht geplaatst. Vrouwen als ‘onrein’ of ‘hormonaal’ bestempelen tijdens hun menstruatie, is in mijn ogen achterhaald. Het is volstrekt natuurlijk en zowat de helft van de wereldbevolking heeft er elke maand mee te maken. Ik denk dat het tijd wordt om erover te praten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *