Verschillende meisjes

In de bakkerij waar ik werk verbaas ik mij wanneer stelletjes precies hetzelfde bestellen: ‘’twee koffie verkeerd met twee broodjes kaas zonder tomaat maar wel met komkommer en zonder peper’’. Ik heb namelijk de neiging om iets anders te bestellen dan de persoon waarmee ik ben in een restaurant. Ook al wil ik ook dat broodje kip. Gewoon om anders te zijn dan die ander. Dit is natuurlijk raar. Alsof het verschil in de dingen die we bestellen het enige verschil is tussen ons.

Veel mensen, waaronder ikzelf, hebben het idee dat je uniek moet zijn. Iedereen is anders. Zelfs als je een (langdurige) relatie hebt is het de bedoeling dat je jezelf blijft. Allebei een eigen persoon. De unisekskleding van de ANWB zal ik nooit in positief licht zien.

Naast het fenomeen dat er wordt verwacht dat iedereen dus anders is, willen we er ook bij horen. Waarbij maakt dan niet zoveel uit. Erbij horen in het algemeen. Dat als je ergens bent, waar je ook bent, je erbij hoort. (Tenzij je de mensen om je heen verschrikkelijk vindt. Dat kan. Soms bevind ik me tussen mensen waar ik liever niet mee zou praten, laat staan bijhoren. Overigens blijken deze mensen soms dan toch weer heel aardig en interessant te zijn.)

Dus, we moeten uniek blijven en tegelijk ergens bij horen, maar misschien niet overal bij. In eerste instantie dacht ik dat deze verwarrende schijnbare tegenstelling alleen in het puberbrein bestond. Maar dat is volgens mij niet waar; welke leeftijd je ook hebt, je wilt ergens bij horen, aandacht krijgen, gewaardeerd worden. We hebben allemaal een unieke geschiedenis met een unieke combinatie DNA. Maar aan de andere kant hebben veel mensen dezelfde gevoelens, dezelfde angsten, houden van dezelfde kleding en muziek.

Zeker door middel van het internet komen we erachter hoeveel we op elkaar lijken. Dacht je dat je uniek was ergens in? Grote kans dat iemand anders het ook heeft/kan, en er een filmpje van heeft gemaakt en op Youtube heeft gezet.

Aan de ene kant is de wereld alleen maar diversiteit en aan de andere kant zijn we allemaal hetzelfde. Mooie gedachte vind ik dat. Geruststellend en beangstigend tegelijk.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *