Andijvie

Mijn moeders andijviestamppot is mijn lievelingseten. Al jaren. Het vreemde is dat ik het eigenlijk nooit eet, behalve bij mijn ouders. Het doet me denken aan winterse taferelen, maar na wat onderzoek blijkt andijvie van Nederlandse bodem maar tot half november verkrijgbaar te zijn. Dus als je direct aan de slag wil zul je waarschijnlijk buitenlandse andijvie moeten kopen.

Even voor de duidelijkheid. Toen ik mijn moeder vroeg naar het recept bleek dit voor haar veel moeilijker te zijn dan ik dacht. Ze weet namelijk niet zo goed hoeveel ze overal van gebruikt. Het gaat op gevoel. Vandaar dat mijn andijviestamppot toch anders smaakt dan die van mijn moeder.

Benodigdheden voor 4 personen:
  • 4 pond aardappels, biologisch, goed schoonboenen
  • Ongeveer 4 pond andijvie
  • 1 ui Beetje melk
  • Beetje roomboter
  • Zout, peper, nootmuskaat
  • Evt. kaas
  • Biologische jus poeder (reformwinkel)
  • Biologische rookworst (beetje grof vind ik het lekkerst. Nadat je een biologische rookworst hebt gegeten wil je nóóit meer een worst van Unox)
Bereiding Stamppot

Stap 1
Boen de aardappels goed schoon, snijd ze in stukjes en kook ze gaar in weinig water.

Stap 2
Terwijl de aardappels koken snijd je de gewassen andijvie in flinterdunne reepjes (halve centimeter) en maak ze goed droog.

Stap 3
Als de aardappels zacht (even prikken), zijn giet je ze af. Schenk een klein beetje melk bij de aardappels en een klontje boter.

Stap 4
Stamp de aardappels fijn met een stamper (nooit met de mixer).

Stap 5
Stamp of roer vervolgens zoveel mogelijk andijvie door de aardappelmoes.

Stap 6
Voeg wat zout en peper en nootmuskaat naar smaak toe. Voeg een gesnipperd uitje en evt. wat kaas toe aan stamppot.

Stap 7
Voor de jus heb je boter, koud water en jus poeder nodig. Kijk voor de volledige bereidingswijze op het etiket. Je kan natuurlijk in plaats van vegetarische jus ook echte jus gebruiken.

Stap 8
De rookworst moet wellen in heet water. Het hangt per soort af hoe lang dat moet. In plaats van rookworst zou je ook stukjes spek door de stamppot kunnen doen.

Stap 9
Schep de andijviestamppot op een bord. Maak er een bergje van. Creëer een kuil in je berg. Hier schenk je dan wat jus in. En de rookworst erbij. In stukjes natuurlijk. Hmmmmm. Dáár heb je je moeder dus eigenlijk niet voor nodig.

Tekening door: Sarah

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *