Fairouz

Umm Kalthoum

Umm KalthoumIn huize Ben Arbia staat er vaak Arabische muziek op. Pareltjes van artiesten die immens populair waren in de jaren ’50 tot ’70. Die oude liedjes zorgen altijd voor een speciale sfeer in huis. Ze gaan vaak over liefde, gemis en verlangen. Ik begrijp niet alles, maar de klanken, ritmes en emotie voel ik absoluut. Soms vertelt mijn moeder me over specifieke herinneringen die bepaalde liedjes oproepen. Dan realiseer ik me dat mijn ouders ook jong zijn geweest. Nog steeds neem ik stiekem weleens een kijkje in de indrukwekkende muziekcollectie die gevuld is met talloze cassettebandjes en platen.

Ik ben opgegroeid met de betoverende stem van Umm Kalthoum – ook wel bekend als ‘de nachtegaal van de Nijl’ – en de warme sound van Abdel Halim Hafez, een populaire Egyptische zanger en acteur. Maar ook de melancholische Fairouz en het unieke geluid van Farid al-Atrach – de koning van de Ud (snaarinstrument uit het Midden-Oosten) – mogen niet ontbreken in de muziekverzameling van mijn ouders.

Farid al-Atrach, Abdel Halim en Umm Kalthoum

Farid al-Atrach, Abdel Halim en Umm Kalthoum

In mijn tienerjaren verschoof mijn muzieksmaak steeds meer richting hip-hop en R&B. De gevoelige strijkers, darbouka-ritmes en betoverende vocalen maakten plaats voor catchy melodieën en gruwelijke beats van Amerikaanse artiesten. Het viel mij op dat sommige Westerse sterren zich lieten inspireren door Arabische muziek. Sterker nog, artiesten als Jay-Z, Aaliyah en Timbaland gebruikten samples uit het repertoire van de muzikale grootheden waar mijn ouders naar luisterden. De muziekkenners onder ons zullen dat misschien wel weten, maar voor de lezer die nog vrijwel onbekend is met Arabische muziek is dat wel een leuk feitje.

Ik heb daarom wat dansbare R&B hits uit de oude doos voor je op een rijtje gezet, met de originele versies erbij. Naar mijn bescheiden mening zijn de Arabische klassiekers velen malen mooier. Luister en enjoy!

  1. Big Pimpin’ van rapper Jay-Z bevat een sample van Abdel Halim’s prachtige ‘Khosara’.
  2. De magisch mooie melodie van het nummer ‘Betwannis Bik’ van de Algerijnse zangeres Warda hoor je terug in ‘Don’t know what to tell ya’ van Aaliyah.
  3. You make me better’ van Fabolous ft. Ne-Yo gebruikt het intro van de Libanese Sherine met ‘Al Sa’ban Aleh’.
  4. De Egyptische Umm Kalthoum is nog steeds één van de meest geliefde zangeressen uit de Arabische wereld. Er bestaan veel remixes van ‘Enta Omri’ en de mysterieuze sound van de violen vind je als je goed luistert terug in Pete Pablo’s ‘Raise Up’.
  5. Nog eentje van Aaliyah: het intro van ‘More Than a Woman’ is oorspronkelijk van Mayada El Hennawy met ‘Alouli Ansa’.

Ken jij nog tracks met Arabische invloeden? Drop them like it’s hot en wel hieronder!

Bron afbeeldingen: brokenmirror31.tumblr.com, uk.pinterest.com/widadita, classic-arabs-of-the-arts.tumblr.com, clararome.tumblr.com, http://www.pinterest.com/mayarselim

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *