Bahai

Wij zijn thuis niet gelovig opgevoed, maar hebben wel veel over het geloof mee gekregen. Zo is de kinderbijbel geheel met ons doorgelezen, weten wij wat er gevierd wordt op nationale (christelijke) feestdagen en gingen wij ook naar een christelijke basisschool. Aangezien wij familie in Israël hebben wonen, komen we daar met enige regelmaat en daar kun je niet om het geloof heen. Dat land ademt en leeft religie. Door de van mijn vader geërfde “kerken-, tempels- en moskeeënmanie” bezoek ik vaak deze heilige plekken en heb ik door de jaren heen mijn kennis van religie aardig mogen uitbreiden.

Maar waar ik tot vorig jaar nog nooit van had gehoord (of in ieder geval niet zo bewust), was van het Bahaigeloof.

“En dat is best bijzonder, aangezien er maar 7 Bahai tempels zijn op deze wereld!”

Tijdens een tour door Kampala (hoofdstad Oeganda) met mijn ouders kwamen wij bij de Bahai tempel terecht. En dat is best bijzonder, aangezien er maar 7 Bahai tempels zijn op deze wereld (een achtste is nog in aanbouw). Onze gids had er duidelijk veel verstand van en wist mij door zijn duidelijke uitleg te enthousiasmeren voor deze religie.

Bahai is een nog relatief jonge religie, gesticht in de negentiende eeuw in Iran door Bahá’u’lláh. Bahá betekent in het Arabisch glorie of pracht. Het is een monotheïstische religie (geloof in één god) die gelooft in de eenheid van mensen en daarmee ook eenheid van de grote wereldgodsdiensten. Zij zien religie niet als iets statisch, maar als iets wat constant in beweging is, aangezien de mensheid continu in beweging is. De verschillende godsdiensten vereren allen een andere boodschapper. Bahai gelooft er in dat alle boodschappers gestuurd zijn door God, maar dat deze afgestemd waren op de behoeften van de mensen van dat moment. Voor hen is de belangrijkste Bahá’u’lláh.

De Bahai religie kan worden samengevat in de volgende 12 principes:
– Eenheid van God
– Eenheid van religie
– Eenheid van de mensheid
– Gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen
– Uitbanning van alle vormen van vooroordelen
– Wereldvrede
– Harmonie tussen religie en wetenschap
– Onafhankelijk onderzoek naar de waarheid
– Universeel verplicht onderwijs
– Universele hulptaal
– Gehoorzaamheid aan de overheid en niet-politiek (niet-betrokkenheid bij de partij)
– Afschaffing van uitersten van rijkdom en armoede

De Bahai tempels, ook wel Huizen van Aanbidding genoemd, zijn negenhoekig en overkoepeld en bestaan uit één grote ruimte. Dat zijn de enige gezamenlijke kenmerken die zij hebben. De Bahai tempels zijn open voor mensen van alle geloven. De Bijbel, de Koran en andere heilige geschriften liggen klaar voor eenieder om gebruikt te worden. De Bahai kent geen gezamenlijke dienst zoals de meeste religies deze kennen, wel wordt er met regelmaat a capella gezongen. Naast de tempel staat er een kenniscentrum waar kennissessies, lezingen en discussies plaatsvinden.

De eenheid van God en religie, de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen en de beweging in de religie zijn de aspecten die de meeste indruk op mij hebben gemaakt. Zeker met de uitleg erbij van hoe dat dan toegepast wordt, bijvoorbeeld in Oeganda. Maar dat bewaar ik voor een volgende blog.

Ik ben wel benieuwd of jij al bekend was met Bahai en of je mensen kent die het daadwerkelijk praktiseren. Hoor het graag!

Bron afbeelding:

5 antwoorden
 1. Ben Wolters
  Ben Wolters zegt:

  Wat een leuk en luchtig maar…. heel helder stukje over de bahá’ís.
  Ik ben al 45 jaar aangesloten bij deze “cursus over het leven” en geniet steeds weer van nieuwe inzichten die ik daarin op doe.
  En uiteraard vaak ik Israël de bijzondere plaatsen bezocht!
  Toevallig kwam ik op deze frisse en mooie site terecht en vindt het plezierig zoveel frisheid en enthousiasme te zien.
  Dank jullie wel!

  Ben Wolters

  Beantwoorden
  • David
   David zegt:

   Hoi ik ben moslim en heb geleerd dat Mohammed vrede zij met hem de laatste bootschaper en dienaar is van Allah en jullie zegen dat baha ullah ook een proffeet van god is maar waar in de bijbel of koran kan ik dat vinden kom met bewijzen stuur mij bewijzen op davidwittering@live.nl dank u

   Beantwoorden
 2. David
  David zegt:

  Hoi ik ben moslim en heb geleerd dat Mohammed vrede zij met hem de laatste bootschaper en dienaar is van Allah en jullie zegen dat baha ullah ook een proffeet van god is maar waar in de bijbel of koran kan ik dat vinden kom met bewijzen stuur mij bewijzen op davidwittering@live.nl dank u

  Beantwoorden
 3. David
  David zegt:

  En ik doe wel een medetiefe bij een koms bij bahai maar weet nikt over baha ullah ik wil bewijs de bijbel zegt dat Jezus Christus is gestorven en opgestaan de koran zegt van niet en baha ullah zegt van wel wat is waarheid

  Beantwoorden
 4. Alie
  Alie zegt:

  Ik ben christen en pas vanavond bij een interkerkelijke integratie diner kwam ik asielzoekers tegen die dit geloof aanhangen. Het verbaasd me dat ik nog nooit gehoord heb van Bahai en dan ben ik al 49 en heb ik me al veel verdiept in asielzoekers en religies

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *