Britt van Dongen

Wie kiest er in deze tijd van economische crisis nou voor om kostbare tijd te besteden aan het opstarten van een ‘idealistisch’, weinig commercieel project? Tja, ik dus. Om te begrijpen waarom ik vol overtuiging en passie me in dit project heb gestort, neem ik je even mee terug in de tijd…

In het dorp waar ik ben opgegroeid, aan de rand van Rotterdam, viel ik met mijn getinte huid en bruine krullen al in de categorie ‘exotisch’. Gezien mijn Hollandse stamboom, zegt dat wat over het gebrek aan etnische diversiteit in het dorp. Alhoewel ik weinig in contact kwam met andere culturen, ben ik van jongs af aan al geïnteresseerd in anderen en dan vooral in degenen die net iets anders lijken te zijn dan ik. Toen er dus een ‘verdwaald’ Taiwanees meisje bij ons in de klas kwam, kon ze ondanks haar zwijgzaamheid en terughoudendheid, rekenen op mijn onvermoeibare inzet om haar te leren kennen en bij de groep te betrekken.

Dat ‘erbij betrekken’ en ‘de goede orde bewaren’ zat er bij mij al vroeg in. De juffrouw van mijn basisschool vertelde me laatst zelfs dat zij mij als zevenjarig meisje al bewust als ‘lijm’ gebruikte. Als er onenigheid was tussen een paar kinderen, zette ze mij ertussen, en dan was het blijkbaar zo weer opgelost. Dat is mij toen volledig ontgaan (anders had ik wel een vergoeding in de vorm van snoep gevraagd), dat ging gewoon vanzelf. Ik vond en vind het belangrijk dat niemand wordt buitengesloten, ook niet, of misschien zelfs juist niet als iemand een beetje anders is.

“‘Onbekend maakt onbemind’, is niet uit de lucht komen vallen.”

Na de middelbare school heb ik aan de Universiteit van Utrecht de bachelor Algemene Sociale Wetenschappen en, hoe verrassend, de master Multiculturalisme in Vergelijkend Perspectief afgerond.

Hier leerde ik al snel dat er geen succesformule is voor hoe verschillende (etnische) groepen vreedzaam met elkaar kunnen samenleven. Maar het oude gezegde ‘onbekend maakt onbemind’, is niet uit de lucht komen vallen. Onverschillig langs elkaar heen leven is makkelijk, maar niet bevorderlijk voor wederzijds begrip. Op die manier blijft diversiteit een zwakte in plaats van een kracht. Dit bracht mij op het idee om eens het tegenovergestelde te proberen en er werk van te maken om elkaar te leren kennen…want wie weet maakt bekend wel bemind!

Een aantal maanden geleden begon ik daarom met de voorbereidingen van de opstart van Miss Mengelmoes. Het doel is om jou en mezelf kennis te laten maken met de kracht en schoonheid van verscheidenheid.

Mahatma Gandhi sprak de bekende woorden: ‘Be the change you want to see in the world.’ En dat is precies wat de andere bloggers en ik gaan doen!

16 antwoorden
  • Britt
   Britt zegt:

   Fijn dat te horen, dankjewel Anne. Dat gaat wel lukken, tot nu toe is het al erg leuk…en we moeten nog aan de activiteiten beginnen!

   Beantwoorden
 1. Ashvin Boeddha
  Ashvin Boeddha zegt:

  Britt, wat een supermooie site! En ik ben het er helemaal mee eens, dit is zo typisch jij en vind je motto die je overneemt van Mahatma Gandhi geweldig! “Be the change you want to see in the world!”

  Beantwoorden
  • Britt
   Britt zegt:

   Thanks Ashvin! Ja, mooie quote he. Een vriend van me gaf per whatsapp deze reactie op de blog: ik leef naar Gandhi’s andere motto: “hate the sin, love the sinner.” Ook een goeie, maar ik ga toch voor deze;).

   Beantwoorden
 2. Jacqueline
  Jacqueline zegt:

  Jammer van die verloren snoepjes, maar ik zie die onvermoeibare inzet al helemaal voor me! haha, en nog steeds, want zo ben je inderdaad precies. Top wijffie!! Trots op je, mooie site! X

  Beantwoorden
 3. Gerard Floor
  Gerard Floor zegt:

  Mijn eerste reactie na dit gelezen te hebben: wat een ontzettend gave blog, wat een…. en toen pauzeerde ik even. Hoe kan ik dit het beste omschrijven, welk bijvoeglijk naamwoord past bij wat ik nu voel? Na een rondje googlen kwam ik op hartroerend, en dat klikte. Wat een hartroerend stuk heb je geschreven. Met name in deze tijd van toenemende argwaan en haat richting onze multiculterele medemens (denk aan dhr. Wilders en kameraden en de inmiddels sterk gepolariseerde Zwarte Pietendiscussie), is een positief tegengeluid naar mijn idee niet alleen welkom, maar zelfs hard nodig.

  De oplossing die jij in dit stuk propageert, namelijk het bekend (en dus bemind) maken van die onbekende (en dus onbeminde) ander, is net zo simpel als dat hij briljant is. De moderne mens is nog zo primitief als het om het onbekende gaat: het lijkt een soort oerinstinct te zijn, het wordt ervaren als bedreigend, als eng. Laten zien dat mensen die uit andere culturen komen net zo zijn als jij en ik heeft een zalvend effect op die oerangst, en haalt het wind uit de zeilen van populisten die die angst willen gebruiken voor hun eigen doeleinden. Anyway, ik merk dat ik aan het ratelen ben geslagen. Nogmaals: ontzettend gaaf dat je met dit initiatief bent gekomen, en ik wens je alle geluk en steun in het bouwen van bruggen tussen de verschillende culturen die ons land rijk is.

  Beantwoorden
  • Britt
   Britt zegt:

   Ha Gerard, heel erg bedankt voor deze wijze (en ook wel hartroerende) woorden. Fijn om te lezen dat je onze missie om mensen te verbinden deelt en betrokken bent bij het bouwen van bruggen. Ik hoop dat je veel plezier beleeft aan het lezen van onze blogs en feedback is altijd welkom.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *