De titel van de film ”Dear White People” geeft al aan waar de film ongeveer over gaat. Doordat het verhaal zich afspeelt op een Ivy League college (Winchester University) zijn de personages dermate hoogopgeleid dat ze weten waar ze het over hebben en niet zomaar racistische opmerkingen maken. Dit zijn intellectuele rijkeluiskinderen die een uitgesproken mening hebben over hun eigen afkomst en die van anderen. ”Dear White People” is een subtiele bestudering van een multiculturele samenleving.

De film volgt vier studenten met een donkere huidskleur die allemaal anders omgaan met hun etnische afkomst:

  • Sam is een krachtig type dat strijd voor gelijkheid. Ze heeft een radioprogramma met dezelfde titel als de film waarin ze de ‘’blanke’’ vertelt hoe de ‘’zwarten’’ over hen denken en dat je minstens twee donkere vrienden moet hebben om niet racistisch te zijn.
  • Troy, haar ex-vriend is knap, charmant en haalt goede cijfers. Hij is niet bezig met zijn huidskleur.
  • Coco wil het liefst haar etnische afkomst vergeten. Ze heeft haar naam veranderd (van Colandrea) om zo meer kans te maken op acteerrollen. Door haar donkere omgeving wordt ze gezien als een verrader.
  • Lionel heeft een enorm afrokapsel maar laat zich desondanks het minst definiëren door zijn huidskleur. Zijn homoseksuele geaardheid lijkt voor hem belangrijker.

De film eindigt wanneer alle minderheden zich herenigen tegen een uit de hand gelopen feest met als thema Blackface (waar blanke studenten zich zwart schminken en hip hop draaien).

Door deze film ben ik me af gaan vragen of de manier waarop je met je eigen culturele afkomst omgaat iets persoonlijks is of dat het iets is waar anderen zich mee mogen bemoeien. Hoe verschillend de personages in deze film ook in het leven staan, wanneer hun gedeelde afkomst belachelijk wordt gemaakt, trekken ze gezamenlijk ten strijde.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *