biya

Voordat je een keer een uitgebreide blog leest over een Hindoestaans huwelijk, geef ik aan de hand van vijf punten alvast een sneak preview over mijn eigen ervaringen.

1) Traditionele klederdracht

Het is eindelijk tijd om die mooie sari of anarkali (Indiase klederdracht voor vrouwen) aan te doen! En welke churiya’s (gekleurde armbanden) combineer je erbij? ‘Hmm, even nadenken of de gasten van vandaag mij niet al eerder in deze outfit hebben gezien’. Dilemma! Ik koop graag per bruiloft een nieuwe outfit, maar als ik zo doorga heb ik een extra kast nodig voor al deze outfits!

Biya klederdracht

2) ‘Wat duurt het lang’

Het huwelijk duurt bij ons meerdere dagen. Op de derde dag wordt er echt getrouwd, om het zo maar te benoemen. Het huwelijk duurt niet alleen lang qua dagen, de huwelijksvoltrekking zelf kan ook enkele uren beslaan. Terwijl het bruidspaar de rituelen uitvoert, kijken de genodigden op nabije afstand toe.

3) Vegetarisch etenstijd

Het wachten tot het voltrekken van het huwelijk hoeft niet saai te zijn. Er is altijd lekker vegetarisch eten aanwezig. Meestal is er een lopend buffet en kan je in de rij staan als het etenstijd is. ‘Vroeger’ was er een apart eetgedeelte in de zaal. Dan kwamen er mannen langs met de gerechten en werd het eten voor je opgeschept. Dit kom ik nu zelden meer tegen. In een eerdere blog schreef ik al over het gerecht aloe koesbanti. Dit gerecht staat altijd op het menu! Verder is er meestal rijst, roti, pompoen, dahl (gele erwtensoep) en chutney. Hiernaast worden er ook altijd allerlei hapjes geserveerd, zoals bara (hapje in donut achtige vorm).

Biya eten

4) ‘Wat ben je groot geworden’!

Op de bruiloft worden er veel familieleden uitgenodigd. Ook familieleden die je al jaren niet hebt gezien. Je kan natuurlijk niet die ene tante wel uitnodigen en haar zus niet. Het gevolg van elkaar lang niet gezien te hebben, is dat je riskeert om meerdere keren op een avond te horen dat je groot bent geworden! ´Valt wel mee hoor mousi’ ( zo noem je de zus van je moeder). Er wordt ook vaak gevraagd hoe het op school gaat, als je dan zegt dat je al minstens 4 jaar bent afgestudeerd, is de volgende vraag: ‘en wanneer ga je trouwen?’.

5) Muziek en dans

Als je even al die opmerkingen van je af moet schudden, kan je altijd de dansvloer opgaan en je moves tonen. De muziek start als de huwelijksvoltrekking is afgerond. Het bruidspaar opent de dansvloer met de zogeheten ‘openingsdans’ en daarna barst het feest los. Verschillende liedjes passeren de revue. Van typisch Hindoestaans muziek tot ‘Heb je even voor mij’ van Frans Bauer.

Stel nu dat je voldoende calorieën hebt verbrand, neem dan plaats en observeer hoe de andere gasten dansen. Dit bedoel ik niet op een vervelende manier. Nee! Gewoon zitten, kijken en genieten. Mijn vriend zegt vaak dat als Hindoestanen tegelijkertijd dansen op Hindoestaans muziek, dat hij alleen de hoofden op en neer ziet bewegen. Als je lang genoeg kijkt, zie je dat effect inderdaad.

Biya dansvloer

Heb jij weleens een Hindoestaans huwelijk bijgewoond? Zo ja, wat zijn dan jouw ervaringen?

Bron afbeeldingen: gemaakt door Shalini

2 antwoorden
  • Shalini
   Shalini zegt:

   Hi Sjors, leuk je reactie! Mijn ervaring is dat Hindoestanen het oke vinden als hun eigen familie/vrienden zelf vrienden meenemen naar de bruiloft. Je bent dus meer dan welkom op een Hindoestaans bruiloft, als je dus iemand kent van Hindoestaanse origine die ergens te gast is!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *