Bollywood dansen in de regen

Bollywood is de Indiase variant van Hollywood. De naam van de Indiase filmwereld is een combinatie van de Indiase stad Bombay (voormalig Mumbai) en Hollywood. Ik kan vol trots zeggen dat Bollywood meer films per jaar produceert dan Hollywood! Hierbij leg ik wel de nadruk op de productie en niet per se op de kwaliteit.

De Indiase films worden steeds moderner, dat is te zien aan de onderwerpen. Daarnaast zijn er Nederlandse bioscopen zoals Pathe, waar regelmatig Bollywood films gedraaid worden. De films worden steeds toegankelijker voor een breder publiek. Daarnaast hebben meerdere beroemde actrices de Miss World en Miss Universe titel bemachtigd.

“Twee geliefden die in de regen dansen, zingen en net niet zoenen.”

Veel mensen die niet heel bekend zijn met de films uit Bollywood, spelen bij het horen van de naam Bollywood de volgende scene af in hun hoofd: twee geliefden die in de regen dansen en zingen en die net niet zoenen. Want dat was Bollywood tot voor kort. Een mooie, kleurrijke wereld waar er niet gezoend werd. Dansen in de regen en het wapperen van de mooie, donkere lokken van de actrices zijn nog steeds wel de trademarks en dat zal waarschijnlijk niet (snel) verdwijnen, maar er wordt tegenwoordig wel degelijk gezoend!

Bollywood dansen in de regen
Ik kan me voorstellen dat deze verandering veel mensen blij maakt, omdat een romantische scene soms zo intens en spannend is, dat een zoen de scene helemaal compleet zou maken. Aan de andere kant zijn er ook mensen die niet heel blij zijn met deze verandering, omdat het niet geheel in de oosterse opvoeding past.

Rolmodel

Ik hoor mijn moeder en tantes altijd praten over de films van vroeger. Het was een hele happening voor mijn moeder en haar zussen toen zij vroeger in Suriname naar de film gingen. De zussen droegen hun mooiste kleding en kamden hun haren heel chique. Als mijn moeder ziet hoe wij tegenwoordig naar de film gaan, maakt zij die vergelijking vaak.

Daarnaast waren de Bollywood actrices van vroeger (uit de jaren 70 en 80) echt een rolmodel voor de generatie van mijn moeder. Mijn moeder vertelt vaak dat zij na het zien van een bepaalde film, de stijl van de hoofdrolspeelster compleet kopieerde. Het haar werd hoog opgestoken, de eyeliner werd zwaar gelijnd met een overdreven, klassieke krul op het eind.

Ik kijk regelmatig naar Bollywood films, maar ik heb nog nooit geprobeerd om de stijl van de actrices over te nemen. Ik heb me afgevraagd waarom mijn zus en ik dat niet doen, maar waarom mijn moeder en haar zussen dat wel deden. Ik kom er niet helemaal uit, maar ik denk dat wij de films tegenwoordig op een andere manier benaderen.

Bollywood films zijn in het leven geroepen om de Indiase bevolking even te laten ontsnappen van de realiteit. Misschien was dit ook zo voor de generatie van mijn moeder. Ze konden zich dan identificeren met hun rolmodel uit Bollywood, de kleurrijke wereld waarin iedereen er mooi uitziet en kan zingen en dansen.

Mijn generatie Hindoestanen in Nederland leven in een andere wereld. Ik ben opgegroeid in de westerse samenleving en thuis krijg ik een oosterse opvoeding. Beide werelden gecombineerd, maken een mooie balans waardoor ik geen behoefte heb om me te identificeren met een karakter uit een Bollywood film. Ondanks dit kijk ik altijd met veel plezier naar de films en zing ik luidkeels mee als de acteurs en actrices uit het niets beginnen te zingen.

Als je nieuwsgierig bent geworden naar een Bollywood film, houd dan de bioscoopagenda van bioscoop Pathe in de gaten of huur/koop een dvd in de lokale Hindoestaanse videotheek.

Wat is jouw lievelings Bollywood film?

Bron afbeelding: www.boldsky.com, http://limereviews.blogspot.nl

14 antwoorden
 1. Shusma
  Shusma zegt:

  Shalini, weer een leuke blog, jij trekt mijn aandacht weer! Ik heb niet een lievelingsfilm, maar ik kan je wel zeggen dat ik soms roze wangetjes krijg van bepaalde scenes

  Beantwoorden
 2. Mila
  Mila zegt:

  Hoi Shalini, ik ben een super fan van je,lees jou blog met heel veel plezier. Ik kijk ook graag naar Bollywoodfilms.Een lievelingsfilm ?
  Nee, dat heb ik niet.vroeger kon je Bollywoodsfilms met de hele familie kijken,nu heb je toch de neiging om de afstandbedienig te pakken.

  Beantwoorden
 3. Warsha Jagesar
  Warsha Jagesar zegt:

  Ik heb weer met veel plezier gelezen 🙂 mijn favo bollywood movies zijn toch altijd de films zoals kuch kuch hota hai. Ik vind de films van vroeger toch wel een meer inhoud hebben dan tegenwoordig, als ik eerlijk ben. Kan niet wachten tot je volgende blog. X

  Beantwoorden
  • Jacqueline
   Jacqueline zegt:

   Ps. Misschien kunnen we een ruil/leen clubje beginnen! Ik zoek nieuwe leuke Bollywood films, maar heb zelf ook veel wat ik al gezien heb… van wie mag ik wat leuke dvd’s lenen? En wie wil mag uiteraard die van mij lenen.

   Beantwoorden
 4. Shalini
  Shalini zegt:

  @Madawa: Aish (voor de insiders) heeft al een tijd geen films op haar naam staan. Misschien heeft ze snel een comeback!

  @Warsha: Dank je wel! De films van vroeger zijn inderdaad mooie klassiekers die tegenwoordig zeldzaam zijn he? Wie weet komt er binnenkort weer een goeie kaskraker uit. X

  Beantwoorden
 5. (Oud) Collega J.
  (Oud) Collega J. zegt:

  Toegegeven, ik heb er niet veel gezien, maar mijn favoriet was toch wel die ene echte klassieker (de titel is een meisjesnaam volgens mij, hoe heet die ook al weer Shalini?), te zien hier op het plaatje boven (stel nummer 3!): met een leuke, knappe man en inderdaad, zo’n bijna-maar-toch-niet-zoen-scene.
  Maar vooral een zeer episch, mooi verhaal. Een echte klassieker over de (onmogelijke) liefde.

  Beantwoorden
 6. Jacqueline
  Jacqueline zegt:

  Mijn lievelingsfilm is zeker Umrao Jaan! Al vind ik Aaja Najle ook erg leuk! #IkhoudvanBollywood!!
  En ben het er mee eens, zoenen kan, maar verder moet het ook niet gaan hoor. Ik vind het juist zo romantisch zonder die seksscènes van de Hollywood industrie. Ik zeg vanaf nu houden hoe het is, met veel dans, zang en romantiek.

  Beantwoorden
  • Shalini
   Shalini zegt:

   Hoi Jacqueline,
   Bedankt voor je leuke reactie! Ik vind beide films ook supermooi, met leuke liedjes en dans scenes!
   Ik ben het ook met je eens wat betreft de pittigheid in de Bollywoodfilms! Ga je weleens naar bioscoop Pathe? Ik heb onlangs Bang Bang gezien. Wellicht iets moderner, maar wel een leuke actiefilm! Groetjes, Shalini

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *