Chitra

‘‘Hoe heet je?’’. Chitra. ‘‘Christa? Chicka? Cheetah? Chiquita? Nou, dan zul je vast ook een moeilijke achternaam hebben.’’ Nee hoor, van den Boom. Bijna alle keren dat ik me heb voorgesteld zijn op deze manier verlopen. Maar, Chitra dus. Hoewel ik ook al jaren naar Cheetah luister, of Chimi zoals ze me bij voetbal noemen.

Die makkelijke achternaam komt van mijn Nederlandse vader, de lastigere voornaam van mijn Molukse moeder. Eigenlijk zou je het moeten spellen als Citra, want de spelling Chitra maakt het een Hindoestaanse naam heb ik me laten vertellen. Ik hoor je denken: Waarom dan niet Citra? Geloof me, ik heb ernaar gevraagd. Al sinds dat ik klein was, de verklaring blijven mams en paps me inmiddels 23 jaar schuldig.

Ik ben opgegroeid in Brabant tussen ooms en tantes en ook ooms en tantes die eigenlijk geen ooms en tantes zijn. Dat is met mijn achtergrond volkomen logisch. Op m’n 18e in m’n eentje verkast naar Rotterdam. Ik ben hier naartoe gekomen om psychologie te studeren, later kwam daar ook filosofie bij. Mijn thuis gevonden in ‘The Partytemple’, de officiële bij de KvK geregistreerde naam van mijn woonvereniging en studentenhuis.

Hoe zou je mij omschrijven?

De bedoeling van jezelf voorstellen is dat de ander je leert kennen. Hoe meer ik schrijf, hoe sterker het gevoel wordt dat deze persoonsgegevens juist weinig loslaten over mijn persoon. Ik moet, wil en ga het over een andere boeg gooien. Dus heb ik familie en vrienden een aantal vragen gesteld. De oh zo cliché ‘Hoe zou je mij omschrijven?’ kon natuurlijk niet ontbreken. Waaraan kun je me herkennen? Wat zou ik nooit doen, of juist altijd? Wat is typisch Chitra? Wachtend op reacties beginnen allerlei vragen in me op te komen. Wat zullen ze zeggen? Hoe kom ik over? Kennen ze me wel? Ken ík mij wel?! Het antwoord is ja, ze kennen me. Dit is wat ze zeiden:

“Chitra leer je niet in een uurtje kennen, of in een dag, maand of jaar. Niet alleen omdat ze het (onbewust) niet toelaat, maar er zijn nu eenmaal teveel puzzelstukjes. Ze is iemand met brede interesse, zelfvertrouwen, open- en positive minded, one of the guys, eigenzinnig, flirterig, stoer, sociaal, lief, voetbalgek en humoristisch. Weet ontzettend veel, hoeft maar één keer iets te lezen wat ze interessant vindt en onthoudt het de rest van haar leven. Wil dat allemaal ook graag delen al sinds ze een mini was. Ze is gehecht aan haar make-up en zweert bij dure verzorgingsproducten, maar zeur één keer om een gebroken nagel en je krijgt de ‘bitch please’ blik.”

“Chit houdt wel van gezelligheid en kan lekker genieten van de kleine dingetjes in het leven. Ze drukt je vol overtuiging en bewondering Shakespeare’s sonnetten in je handen en wilt ze niet terug voordat je ze gelezen hebt. Bijna in dezelfde adem gaat ze door over de nieuwste mooie auto en zijn motor, over haar vroegere hobby kickboksen en over die door voetbal continu geblesseerde lichaamsdelen.”

“Chitra zou me nooit laten vallen en altijd voorzien van wijze en eerlijke antwoorden op mijn vragen en eventuele dilemma’s, groot of klein. Ze helpt me vanuit een ander perspectief naar bepaalde zaken te kijken. Ook al lijkt het alsof ik het op dat moment niet waardeer, stiekem zet ze me aan het denken. Ze is altijd in voor een feestje en zegt (bijna) nooit nee. Typisch Chitra is veel praten en overal, maar dan ook écht overal de humor van inzien. Ook typisch: overeaten. Snap nog steeds niet waar ze het laat maar kan daar ontzettend om lachen.”

“Chit zou nooit onbeleefd zijn of iemand onrecht aandoen. Altijd doorgaan doorgaan doorgaan, zonder een greintje terughoudendheid of second thoughts. Je herkent haar aan haar stem, lach en pretoogjes wanneer ze thuiskomt. Haar zelfspot, super gefocuste blik, beeldspraak en ja, uitsteltalent.”

Dat ben ik dus door de ogen van mijn familie en vrienden, en ook wel van mezelf. Ik vind het grappig om te lezen hoe ze me omschrijven, op veel dingen zou ik in eerste instantie niet gekomen zijn. Het blijkt dat ik heel veel dingen ben, nu dus ook blogger.

 

7 antwoorden
 1. Katinka
  Katinka zegt:

  Echt leuk om prachtig beschreven te zien wie jij precies bent! Zo van, we kennen je allemaal, maar hoe breng je het over in woorden? ZO dus.

  Beantwoorden
 2. Hannie Willems
  Hannie Willems zegt:

  Vol overtuiging stond je in het kikker-zwemschool-badje, water tot aan je 5-jarige knietjes, geen beweging in je te krijgen, immuun was je voor alle externe prikkels, adviezen en badmeesterachtige opmerkingen. Stellig was je in je mening dat je geen zwemles hoefde, dat je ‘ het’ al kon.
  Leuk eigenwijs, nu alle slagen benuttend, zwemmend in de wereld.

  Beantwoorden
 3. Chitra
  Chitra zegt:

  Wat een mooie woorden tante Hannie, ik gok dat er meer van die ‘koppige kleine Chitra’ verhalen zijn (plus videobewijs). Hoewel ik het me niet kan herinneren, zie ik mezelf zo voor me!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *