Ylaysa - confessions

Bruine huid, bruine ogen, grote bos krullen, maar geen afro. Ik ben niet direct in een hokje te plaatsen. Regelmatig wordt me dan ook gevraagd wat mijn afkomst is. Na het beantwoorden van die vraag met 50% Nederlands, 25% Surinaams & 25% Caribisch, volgt met 100% zekerheid de vraag welke talen ik daarvan beheers. Na een diepe zucht kom ik dan bescheiden met het antwoord… “Nederlands”. Welkom in de wereld van een ‘Bounty’; bruin van buiten, wit van binnen.

Vanaf de buitenkant is uiteraard niet te zien dat ik een Nederlandse moeder heb en dat zij voor 99,5% verantwoordelijk is geweest voor mijn opvoeding. Mensen zien een getinte dame en plakken daarbij al graag direct allerlei etiketten op mijn voorhoofd.

Bij iedere Salsa dansles waar ik kwam, was er wel weer iemand die er vanuit ging dat ik het ‘natuurlijk’ al lang kon. Willekeurige mensen op straat beginnen tegen me te praten in talen waarin ik hooguit ja of nee kan zeggen. En in gesprekken over eten is het slechts een kwestie van tijd voordat iemand een afwachtende blik op me werpt.. ‘Die gaat nu vast vertellen hoe je roti maakt’.

Feit is dat ik door mijn opvoeding een stuk ‘blanker’ ben dan je aan me kunt zien. Zo eet ik nog vaker sushi dan roti en ben ik helaas nog nooit naar Suriname of de Caribische eilanden geweest. Normen, waarden en tradities die komen kijken bij mijn Surinaamse en Caribische achtergrond heb ik jammer genoeg nooit echt meegekregen. Natuurlijk had ik zelf les kunnen nemen in de talen of kookles bij familieleden of vrienden kunnen vragen, maar zover is het tot op heden nooit gekomen.

Uiteraard vind ik het aan de ene kant jammer dat ik niet kan zeggen dat ik al mijn nationaliteiten voluit ‘vertegenwoordig’. Ik ben ervan overtuigd dat ik ooit nog heerlijke exotische gerechten zal kunnen maken. Retourtje Suriname en Caribische eilanden staat ook zeker op de planning. De talen leren.. dat laten we maar even in het midden.

Anderzijds ben ik uiterst tevreden met wie ik nu ben en dat dit dan misschien niet aan de verwachtingen en vooroordelen voldoet, is dan maar jammer. Be proud of who you are & not ashamed of how someone else sees you!

Zo zie je maar weer. Een eerste indruk van iemand kan nogal verschillen van de werkelijkheid. Laat je vooroordelen eens achterwege en kijk verder dan naar iemands uiterlijk. Dat kan nog eens heel verrassend uitpakken!

Met welke vooroordelen heb jij wel eens te maken? En hoe ga je hiermee om?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *