Wat is mooi? Het antwoord op deze vraag verschilt per individu, tijd en cultuur. Schoonheidsidealen staan niet vast.

Van rond naar dun en terug naar rond

In de gouden eeuw vond men in Europa dikke, bleke vrouwen het mooist. Zij straalden welvaart uit. Hun ongebruinde huid toonde aan dat zij rijk genoeg waren om binnen te blijven en niet in de brandende zon op het land te hoeven werken. Inmiddels zijn het dunne, gebruinde modellen die we het meest zien in de media en waarop we graag willen lijken. Alhoewel naar mijn idee in de kroeg vrouwen met ronde billen en borsten het meest worden gehonoreerd.

De ideale vrouw

Naast culturele gebruiken om jezelf mooier te maken (nekringen, afbinden van voeten, schotels in je onderlip, piercings, tattoos, hakken, push up Bh’s, make-up, plastische chirurgie), zijn er per cultuur verschillende ideeën over hoe de ideale vrouw eruit ziet.

Esther Honig, radio journaliste, stuurde een onbewerkte foto van zichzelf naar photoshop liefhebbers over de hele wereld, met het bericht: Make me beautiful. Wat ze terugkreeg waren zeer uiteenlopende foto’s. Sommige landen veranderden de structuur van haar gezicht en haar haar, anderen brachten slechts make-up aan en verschillende landen voegden sieraden en kledingstukken toe.

Gephotoshopt in Argentinië en Marokko

Gephotoshopt in Argentinië en Marokko

Honig zegt dat in de VS het extreme gebruik van photoshop een onmogelijke standaard van schoonheid creëert. Door middel van deze fotoserie stapt de kijker buiten het eentonige van de westerse schoonheidsidealen. De gephotoshopte beelden laten een culturele en individuele kijk zien op schoonheid en aantrekkelijkheid.

Gefotoshopt in Engeland en in de Verenigde Staten

Gefotoshopt in Engeland en in de Verenigde Staten

Hier lelijk, daar mooi

Verschillende vrouwen zijn geïnspireerd geraakt door Honig. Op haar website is te lezen hoe twee vrouwen ook hun foto’s hebben laten photoshoppen door mensen uit verschillende landen. Zij beseffen dat wat lelijk wordt gevonden in de ene cultuur (dik zijn (Westen) bruine huid (Japan)) juist wordt gewaardeerd in een andere cultuur.

Er is niet één bindend schoonheidsideaal als het gaat om het vrouwelijk lichaam. En dat is geruststellend want mensen zijn zo divers. En diversiteit is juist heel mooi.

Zelf dacht ik tot nu toe dat het Westerse schoonheidsideaal door middel van globalisering wereldwijd overheerste. De fotoserie van Honig is een geruststelling.

Bron foto’s: www.estherhonig.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *