Vandaag, op 8 april, wordt de geboortedag van de kale, tevreden man op onze vensterbank herdacht. Ik heb het natuurlijk over Boeddha (de ‘Verlichte’). Omdat mijn verloofde Boeddha van zijn achternaam heet, krijgen wij heel vaak Boeddhabeeldjes en ineens vroeg ik me af: wie is die meneer eigenlijk, die verspreid door het huis staat en wiens naam ik straks draag?

Een groot heerschappij of verlichting?

Google vertelde me zijn eeuwenoude verhaal. Zo’n 500 jaar voor Christus werd in Nepal een prins genaamd Siddhartha geboren in de Sakya-clan. Zijn ouders hadden op verschillende manieren te horen gekregen dat hun kind óf een groot heerser zou worden, óf alle aardse goederen zou verwerpen en de verlichting zou bereiken.

Alhoewel zijn vader de voorkeur gaf aan de eerste voorspelling, verliet Siddhartha op 29-jarige leeftijd het beschermde bestaan achter de paleismuren en trok zijn eigen plan. Door vasten en meditatie probeerde hij de staat van verlichting te bereiken. Hij hoopte dat als hij eenmaal verlicht was, hij alle levende wezens van hun lijden zou kunnen verlossen.

Degene met het allesomvattende inzicht

Hij ging onder een Bodhiboom zitten, heeft daar 49 dagen gemediteerd en bereikte hiermee een ultieme staat van verlichting. Vanaf dat moment tot zijn dood trok hij door Noord India om anderen zijn leer te onderwijzen. Hij werd een gerespecteerde spirituele leider.

boeddha

Welk inzicht kreeg hij?

Hij kwam erachter dat het leven bestaat uit allerlei vormen van lijden (pijn, verdriet, afgunst en haat), die niet worden veroorzaakt door een hogere macht maar door de mens zelf. Dat betekent ook dat de mens zich ervan kan bevrijden.

Volgens het Boeddhisme ontstaan gevoelens zoals angst en ontevredenheid door de vergankelijkheid van het aardse bestaan. Je bent constant bang om iets kwijt te raken en je wilt constant meer. Mensen blijven hunkeren naar allerlei zintuiglijke ervaringen en naar het blijven voortzetten het leven. Verlossing van die hunkering betekent dan ook verlossing van het lijden.

Het Achtvoudige Pad dat leidt tot verlossing van het lijden

Allemaal leuk en aardig, denk je misschien wel. Maar hoe krijgen jij en ik ook zo’n tevreden instelling en altijd aanwezige glimlach? Kort gezegd, door het Achtvoudige Pad te volgen. Oftewel door de juiste:

  1. inzichten (vertrouwen in de vier waarheden, namelijk 1) er is lijden 2) dit lijden heeft een oorzaak 3) die oorzaak kan opgeheven worden en 4) door het Achtvoudige Pad te volgen);
  2. bedoelingen (geen bezitsdrang, wreedheid of boosheid);
  3. woorden (geen leugens, roddels laster of ruwe taal);
  4. handelen (geen geweld jegens mensen of dieren, niet stelen, niet genieten ten koste van anderen)
  5. levenswijze (een eerlijk en heilzaam beroep)
  6. inspanning (inzet om het heilzame te bevorderen)
  7. aandacht (alert zijn op het hier en nu)
  8. concentratie (op het hier en nu, of op een heilzaam object)

Ik kijk nog eens naar die wijze man op de vensterbank. Fijn dat hij geboren is en dat zijn inzichten nu nog steeds zo veel mensen verlichten. Nog een paar maanden en dan ben ik ook verlicht. Qua naam tenminste.

Bronnen tekst: www.dewegvanhethart.com en nl.wikipedia.org
Bron afbeelding Boeddha: vrijeschoolpedagogie.files.wordpress.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *