Bij een Hindoe bruiloft horen henna handjes en voetjes. Tijdens mijn gemengde bruiloft zaten dan ook onder mijn lehenga (Indiase bruid outfit) twee pareltjes verborgen. Omdat ik later die dag mijn lehenga verwisselde voor een witte trouwjurk, heb ik mijn handen vrij gelaten. Wat daaraan vooraf ging zal ik je vertellen.

Proefsessie

Voor een proefsessie bezocht ik Priya, een jonge meid die als bijbaan mehndi tatoeages zet (mehndi is een Sanskriet woord voor henna). Ik had een subtiele tekening voor op mijn hand uitgekozen. Ze pakte haar henna-zak en binnen vijf minuten zat de henna erop! Echt een priegelwerkje, ongelofelijk. Bij een dulhin (bruid) is het gebruikelijk dat de eerste letter van de voornaam van de dulha (bruidegom) in het ontwerp verstopt zit. In mijn kleine ontwerp hoefde je niet lang te zoeken.

Ik vond het resultaat mooi, maar omdat de tekening zo fijntjes was, leek het van veraf een beetje op een bruine vlek. Dat kwam ook wel een beetje omdat ik per ongeluk veel te hard met een nat watje erop heb gedept, waardoor hier en daar de lijnen in elkaar over zijn gelopen. Toch leerzaam dus zo’n proefsessie. Ik besloot toen om alleen mijn voeten te laten ‘beschilderen’.

Henna door PriyaMhendi

Henna door PriyaMehndi

De kleur van de henna

De kleur van de henna is afhankelijk van een aantal zaken. Ik moet toegeven dat ik bij de proefsessie niet alle adviezen van Priya even trouw heb opgevolgd. Vandaar dat de kleur bij mijn proefhenna niet zo donker was. Maar bij mijn voeten heb ik wel alles braaf gedaan en dat verschil zie je inderdaad!

De kleur van de henna hangt af van de volgende punten:

  • De kwaliteit van de mehndi zelf;
  • Als je vooraf goed scrubt en dode huidcellen verwijdert, dan kan de mehndi goed in de huid trekken;
  • Hoe langer je de mehndi laat zitten, hoe dieper de kleur;
  • Als de henna is opgedroogd kun je citroensap erop deppen zodat het weer wat vochtiger wordt (eventueel gemengd met wat suiker);
  • Hoe warmer de henna wordt, hoe donkerder de kleur. Dus je kunt er een lichte föhn opzetten;
  • Achteraf goed insmeren met handcrème zorgt ervoor dat het resultaat donker wordt.
  • Zorg ervoor dat je je handen zo min mogelijk nat maakt, daardoor vervaagt de kleur namelijk sneller.
Het resultaat onder de witte jurk!

Twee dagen voor de bruiloft zette Priya de henna tatoeages op mijn voeten. Na 2 a 3 dagen zie je namelijk het mooiste resultaat.  Dit was het resultaat onder mijn witte jurk!

Mijn henna voetjes onder mijn witte jurk.

Mijn henna voetjes onder mijn witte jurk.

 

Wil je ook eens een henna tatoeage laten zetten en woon je in (de buurt van) Rotterdam? Bekijk dan eens het werk en de tarieven van Priya op www.priyamehndi.nl of facebook PriyaMehndi

Fotografie van mijn henna voetjes tijdens de bruiloft zijn gemaakt door Steef Fotografie Steef Utama

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *