Ander soort

Bejaarden en kleine kinderen zijn net een andere soort. Ik verdeel het leven van de mens, of de mensheid voor het gemak even in drie groepen: kleine kinderen, volwassenen en bejaarden. Welke leeftijden daar aanhangen, mag je zelf invullen.

Op mijn 14de geloofde ik dat mijn 22-jarige zelf zonder verlegenheid en angst in het leven zou staan. En dat ik als volwassene fundamenteel anders zou zijn. Veranderen doe je wel naarmate je ouder wordt, maar geleidelijk. Ik voel me geen compleet ander persoon dan 10 jaar geleden. En toch, als ik naar kleine kinderen kijk, ervaar ik geen gevoel van herkenning. Ze doen en zeggen rare dingen. Ze ruiken anders dan volwassenen, net als bejaarden trouwens. Ik ervaar kleine kinderen en bejaarden als vreemd, omdat ik geen van beiden ben.

Oma’s en opa’s. Kijk eens goed naar hun handen. De blauwe aderen en uitgerekte huid. De ogen van mijn oma leken net kleine oceanen. Er golfde water in haar irissen. Mijn grootouders droegen elke dag pantalons en overhemden en rokpakjes.

Nu ik om me heen kijk, besef ik dat de kleren van kleine kinderen, volwassenen en bejaarden steeds meer op elkaar gaan lijken. Een oude man met een rollator, een tattoo, spijkerbroek en wit hemd loopt voorbij. Ik herken deze man niet als bejaard. Zijn haar is zwart geverfd. Hij draagt geen net pak. Hij voldoet niet aan mijn beeld van een oude man. Toch is hij al 75, denk ik.

Baby’s zien er tegenwoordig hipper uit dan ik. Ze dragen mini Nikes en mini All Stars. Peuters met skinny jeans, baby’s met spijkerrokjes en volledige bikini’s. Ik droeg pas een bikini topje op mijn 11de. Bejaarden dragen overhemden met vogels en verwassen spijkerbroeken met leren schoenen en hebben baartjes.

Dit valt me misschien op, omdat ik in Amsterdam ben terwijl ik dit schrijf. Maar deze tendens naar eenzelfde kledingstijl voor alle leeftijden is volgens mij al een tijdje op meerdere plekken aan de gang.

We kunnen ons hetzelfde kleden en op dezelfde plekken wonen. Maar dat verandert niets aan de verschillende levensfasen van de mens. Kinderen rennen nog steeds gillend rond. En bejaarden doen dat niet.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *