Hoe is het om een hoofddoek te dragen? En waarom draag je er één? Imane en Sulenur vertellen open over hun ervaringen en laten Miss Mengelmoes zien hoe je een hoofddoek omdoet. Bekijk het filmpje om een impressie te krijgen van deze avond! Hieronder kun je nog een aantal extra antwoorden teruglezen, over o.a. de ervaren nadelen van het dragen van een hoofddoek en de cultuurgebonden manieren van hoofddoek binden.

Hoe reageerden jullie ouders toen jullie een hoofddoek gingen dragen?

Sulenur: Ontzettend blij en verrast. Mijn moeder vroeg wel een paar keer; weet je het zeker?
Imane: Mijn ouders stonden vanaf dag één achter mij, ze waren wel verrast maar vonden het ook gewoon leuk.

Zijn er ook nadelen aan het dragen van een hoofddoek?

Imane: Tegenwoordig word je in Nederland soms anders bekeken, omdat je een hoofddoek draagt. Ik ben bijvoorbeeld wel eens om die reden geweigerd bij een sollicitatie. Af en toe kunnen dat soort dingen me wel verdrietig maken. Ik ben nog steeds dezelfde persoon als voordat ik een hoofddoek droeg, alleen nu heb ik heel dun stofje op mijn hoofd.

Verder zijn er ook hele praktische nadelen. Zoals dat je het iets warmer hebt in de zomer en dat het omdoen in de ochtend weer een extra handeling is.

Er zijn mensen die de hoofddoek zien als een symbool van vrouwenonderdrukking. Hoe staan jullie daar tegenover?

Sulenur: Ik zie het niet als onderdrukking, maar als vrijheid. Ik bedek me voor mijn eigen bestwil en vind het fijn. Ik kan nog steeds doen wat ik wil doen, alleen laat ik mijn haren niet zien en probeer ik me ook gepast te gedragen.

Jullie dragen jullie hoofddoek op een andere manier. Is daar een speciale reden voor?

Imane: Ik ben Marokkaans en Sulenur is Turks, vandaar dat wij de hoofddoek anders dragen. De hoofddoek zelf is religie gebonden. Hoe je de hoofddoek draagt of van wat voor stof de hoofddoek is, is cultuurgebonden. In Afghanistan laten de vrouwen bijvoorbeeld een stukje van hun haar zien.

Als jij als Marokkaanse je hoofddoek op de Turkse manier zou willen dragen, mag dat dan?

Imane: Het is ongebruikelijk, maar ik zou niet weten waarom het niet zou mogen. Ik denk niet dat daar afkeurend op wordt gereageerd, hoogstens verrast. Overigens kan het zijn dat als je als Marokkaanse je hoofddoek Turkse stijl draagt, onbekende mensen dan denken dat je Turks bent.

Is het lastig om een hoofddoek te combineren?

Sulenur: Ik merkte al snel dat je er met een hoofddoek nog steeds leuk uit kunt zien. Ik hou van kleur, dus heb hoofddoeken in allerlei kleuren.
Imane: In het begin was dat wel even wennen, maar na een tijdje weet je wel welke hoofddoek mooi past bij welke outfit.

De andere bloggers en ik vonden het heel bijzonder en leerzaam om de ervaringen en meningen van Imane en Sulenur te horen. En wij waren niet de enigen. Toen de meiden op het punt stonden om te vertrekken, zei één van de filmmannen dat hij er echt wat van had opgestoken en meer respect had gekregen voor gesluierde moslima’s. Alleen al daarom doen wij een vreugdedansje.

5 antwoorden
 1. Max
  Max zegt:

  Doorheen de hele geschiedenis van de islam is de kledij van de vrouwen de uitdrukking geweest van hun ondergeschikte positie. Ook nu nog worden in veel landen vrouwen met lichamelijk geweld bedreigd als ze de kledijvoorschriften niet volgen (80 stokslagen in Iran).Het getuigt van weinig solidariteit als moslima’s bij ons, die in vrijheid leven, zelfs in dat opzicht hun verdrukte zusters niet steunen.Ik krijg een raar gevoel, als ik iemand in boerka of met de hoofddoek voorbij zie lopen. Het straalt geen vrijheid uit, maar gevangenschap. Het is een lopende gevangenis.Ik begrijp niet, dat je een kledingvoorschrift, dat vrouwen per definitie discrimineert, verdedigt onder het mom van de strijd voor vrouwenrechten….Moslimse meisjes dragen de hoofddoek niet vrijwillig.Een moslimse opvoeding traint kinderen niet in het vormen van een eigen oordeel, maar scherpt hen in dat de regels van de islam voor alle mensen en zeker voor alle moslims het beste zijn, ongeacht hun eigen oordeel. Het hele concept ‘vrijwilligheid’ is in de manier waarop moslimse meisjes opgevoed worden, afwezig.Bovendien staan er forse straffen op ongehoorzaamheid aan een vader of een broer die de hoofddoek een goed idee vindt. ..Weg met de onderdrukking, weg met de hoofddoek. …De islamitische hoofddoek is het symbool voor een akelige ideologie, die over de hele wereld voor onderdrukking, geweld en doden zorgt en dat al 14 eeuwen lang!

  Beantwoorden
  • Britt
   Britt zegt:

   Hi Max, goed dat je jouw mening deelt. Zoals je in de video kunt zien hebben deze meiden zelf gekozen om een hoofddoek te dragen. Zij voelen zich daar juist vrij door en kunnen doen en laten wat ze willen. Misschien leuk om een keer naar een van onze events te komen en daar met een islamitische landgenoot hierover in gesprek te gaan? Groeten, Britt

   Beantwoorden
   • Max
    Max zegt:

    Britt:Hoofddoek is pure discriminatie en diende oorspronkelijk om te kunnen onderscheiden tussen eerbare vrouwen en slavinnen. Die laatste mocht men ‘gebruiken’. Volgens een Verklaring van de verenigde ulama’s (islamgeleerden) van Saoudi Arabië in 1974 (sic) (Comptes rendus des colloques de Riyad…) was het dragen van de gezichtssluier (niqab) voorbehouden aan de vrije vrouwen,zodat die duidelijk te onderscheiden waren van slavinnen, “en dan niet werden lastig gevallen”. Die sluier zou dus vooral gediend hebben om een ergerlijke discriminatie en het seksueel vogelvrij verklaren van slavinnen in stand te houden(een recente uitvinding van de ayatollahs en ander fundamentalistisch tuig-fascisten).In de Koran zegt geen enkele tekst dat de vrouw een stuk stof op haar hoofd moet dragen.…Moslimvrouwen dragen niet de hoofddoek vrijwillig.Er staan forse straffen op ongehoorzaamheid aan een vader of een broer, die de hoofddoek een goed idee vindt.Dat noem ik echter geen vrije keuze.De hoofddoek bevestigt en symboliseert de ongelijkheid en ongelijkwaardigheid van man en vrouw. Dat is problematisch. In een volwaardige moderne democratie zijn man en vrouw immers in principe wel gelijk.De islam is niet een godsdienst die leert dat de mensen voor God gelijk zijn.De islam en de regels van de islam maken een scherp onderscheid tussen moslims en niet-moslims, tussen mannen en vrouwen, en tussen wie slaaf is en wie vrij is.En dat sommige vrouwen een hoofddoek dragen en anderen niet, wekt de suggestie dat er twee soorten vrouwen zijn: kuise islamitische vrouwen en uitdagende westerse vrouwen die hun seksualiteit als het ware te koop aanbieden…Duidelijk?

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *