Offerfeest

Toen ik nog een klein meisje was en het offerfeest naderde, was ik altijd heel vrolijk. Het betekende dat een gezellige dag met familie en lekker eten naderde en ik nieuwe kleren kreeg. Samen met mijn neefjes en nichtjes speelden we met ons nieuwe speelgoed en aan het einde van de dag kon mijn extra zakgeld in de spaarpot. Waarom we precies offerfeest vieren was mij dikwijls verteld, maar als kind stond ik daar niet zo bij stil. Nu hecht ik daar veel meer waarde aan. Omdat het voor veel mensen vaak onduidelijk is waarom we dit feest vieren en daarbij een schaap offeren, wil ik dat in deze blog graag met jullie delen.

Abrahams offer voor God

Moslims geloven in God (Allah) en Zijn profeten. Moslims geloven dus niet alleen in Mohammed maar bijvoorbeeld ook in Jezus en Abraham. Abraham, die in het Arabisch Ibrahim wordt genoemd, kreeg volgens overleveringen de opdracht van God om zijn zoon, Ismaël, te offeren ter ere van Hem. Een moeilijke taak, maar Abraham’s vertrouwen in God was groot en hij besloot Zijn order op te volgen. Op het moment dat Ismaël geofferd zou worden, zond God een boodschap mee met een engel. Abraham had de beproeving doorstaan, God wil geen mensenoffers maar gehoorzaamheid. Hij hoefde zijn zoon niet meer te offeren en in plaats daarvan offerde hij een ram.

Feest!

Deze gebeurtenis die op de tiende dag van de bedevaartsmaand (Dhul-Hidja) valt, gedenken wij elk jaar met het offerfeest dat drie dagen duurt. Het feest begint met een speciaal gebed in de moskee. Iedereen kleedt zich mooi en netjes aan en veel families geven elkaar cadeaus of trakteren de kinderen met geld. Familieleden bezoeken elkaar en wensen elkaar een mooi en gezegend offerfeest. Er worden lekkere hapjes gemaakt en als hoofdgerecht komt er natuurlijk een deel van het offer op tafel, welk deel dat is, verschilt per familie.

Delen met elkaar en met minderbedeelden

Wat tijdens dit feest ook erg belangrijk is, is het delen. Daarom delen veel moslims hun offer met gezinnen die het niet kunnen betalen, of ze sturen geld op naar mensen zodat ze hun eigen offer kunnen kopen. Het dier dat wordt geofferd en de manier waarop kan per regio/cultuur verschillen.

In Marokko is het gebruikelijk dat mensen een levend schaap kopen en die op de eerste dag van het offerfeest zelf offeren. In Nederland mag dit niet en daarom bestellen Marokkanen de schapen bij een groot slachthuis en halen die op, op de eerste dag. Wij thuis hebben altijd een heel schaap voor onszelf maar anderen kiezen er ook voor een schaap te delen.

Turkse moslims in Nederland kiezen er vaak voor om een koe te offeren, die dan wordt verdeeld over de hele familie. Veel moslims in Turkije kiezen er steeds vaker voor om een geldbedrag te doneren aan stichtingen die het vlees geven aan mensen in arme landen die het echt nodig hebben.

Geen slachtfeest, maar offerfeest

Tot slot wil ik nog even benadrukken dat ik in deze blog bewust het woord ‘offeren’ heb gebruikt in plaats van ‘slachten’. Wat namelijk een hele onjuiste aanname is, is dat het offerfeest alleen maar gaat om het slachten. We gedenken Abraham’s gehoorzaamheid naar God toe en als dank voor Gods barmhartigheid offeren wij een schaap (of ander dier). Niet voor de lol, het offer dient immers als offer en voedsel. Moslims dienen juist goed te zorgen voor dieren en de Rotterdamse Islamitische partij Nida is daar laatst zelfs in gesprek over gegaan samen met de Partij voor de Dieren. Naar aanleiding daarvan is er een interessant persbericht naar buiten gebracht.

Zo en dan ga ik nu snel mijn mooie outfit aandoen en mij weer bij mijn familie voegen! Fijne avond allemaal☺.

Bron afbeelding: cakesandbakes

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *