Goelong Goelong

Een zoet hapje waar mijn moeder om bekend staat is Goelong goelong; een feestelijk roze-gekleurd flensje met zoete kokosvulling. Omdat er palmsuiker in verwerkt is past dit in mijn suikervrije leefstijl. Het is namelijk een suikersoort die de bloedsuikerspiegel niet snel omhoog brengt. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik het ongelimiteerd gebruik, maar voor mijn verjaardag maak ik graag een uitzondering voor deze overheerlijke traktatie afkomstig uit Indonesië!

Voor ongeveer 20 flensjes:

  • 500 gram geraspte kokossnippers
  • 1 rol gula djawa (palmsuiker) a 310 gram
  • Ongeveer 1 liter melk
  • Flesje rode levensmiddelenkleurstof
  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • water
  • olie
Bereiding Kokosvulling

Stap 1
In een scheutje melk de gula djawa op zacht vuur laten smelten in een pan.

Stap 2
Als de suiker gesmolten is, kokossnippers toevoegen en eventueel wat meer melk, afhankelijk van hoe smeuïg je de vulling wil. Kokosnoot op matig vuur 10 minuten bakken zodat de smaak van de gula djawa goed kan intrekken. Als de vulling nog te nat is, dan op hoge vuur bakken tot het wat droger is. De vulling mag niet lekken en ziet er, als het goed is, bruin uit van kleur.

Stap 3
Laat de vulling afkoelen en ga verder met de flensjes.

Bereiding Flensjes:

Stap 1
Meng de meel met twee derde deel melk en een derde water zo dik als een pannenkoekbeslag. Een tip van mijn moeder is om ook alvast olie bij het beslag te doen, zodat je niet steeds de koekenpan hoeft in te vetten.

Stap 2
Voeg voorzichtig een paar druppels kleurstof toe. Roer het beslag eerst goed door voordat je er eventueel meer druppels aan toevoegt, anders krijg je vuurrode flensjes.

Stap 3
Voeg met behulp van een soeplepel beslag in een koekenpan en bak de flensjes op middelhoog vuur. Als je geen olie aan het beslag hebt toegevoegd, dan kun je de koekenpan met een kwast invetten met olie voordat je het beslag in de pan doet. De flensjes moeten niet te dik worden. Als je beslag te dik is kun je nog wat extra water toevoegen.

Stap 4
Vul de flensjes door de kokosvulling in een rechte lijn in het midden van het flensje te leggen. Vouw de kantjes waar de vulling zit naar het midden en rol het flensje op. Op deze manier blijft de vulling in het flensje zit, net zoals bij een loempia.

Selamat makan!!! (Eet smakelijk!!!)

Bron afbeelding: www.pinterest.com/romirootje/soulfood/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *