Het is vast niemand ontgaan dat de dames met kroeshaar het tegenwoordig veel hebben over “natural hair”. Het onder andere stoppen van het stijlen en het omarmen van kroeshaar zoals het is. Het is een onderdeel van zelfacceptatie, als ik de meeste dames mag geloven.

Natural gaan is het verzet tegen wat voorheen als het schoonheidsideaal werd gezien: Je bent mooi als je glad haar hebt. Het is een gevoelig onderwerp. De meningen verschillen ontzettend als het gaat om wat de term natural precies inhoud. Is je haar natural als je geen chemische behandelingen meer ondergaat waarmee je de structuur van je haar probeert te veranderen? Of ben je pas natural als je daarnaast ook stopt met het dragen van nep haar?

En dan is er het onderscheid in wat voor type kroeshaar je hebt. Heb je type drie of vier? En is het dan type 3a/4a, 3b/4b of 3c/4c? Heb je type 4b/c? Wat doe je dan om zo veel mogelijk krul te creëren? Dit omdat kroeshaar met type 4b/c bekend staat als het kroeshaar dat niet over gedefinieerde krul beschikt. Volg jij het nog? Ik haak namelijk na dertig seconden lezen van dit soort verhalen al af.

Krultypes

Rond mijn dertiende begon ik mijn haar te ontkroezen. Wat de reden was? De ‘als je glad haar hebt ben je mooier’ cultuur. Mijn moeder kreeg dit mee in haar jeugd waardoor zij dit aan ons door heeft gegeven.  Zes jaar geleden ben ik gestopt met het stijl maken van mijn haar door middel van chemische behandelingen. Net als mijn moeder overigens! Yay! Niet omdat ik het niet mooi vind om het stijl te dragen, maar meer uit gemakzucht. Er ging namelijk ontzettend veel tijd zitten in het verzorgen van mijn haar. Voor een wasbeurt was ik al snel drie uur kwijt. Om dan de deur uit te stappen en te ontdekken dat de luchtvochtigheidsgraad iets te hoog was…. Lees: alles pluist en de kapsalon look die ik net gecreëerd had, was binnen twee minuten verdwenen. Jammer.

Daar heb ik nu geen last meer van. A bad hair day? Ook dat is minder erg. I woke up like this en ik was er gelukkig niet drie uur mee bezig om het zo te krijgen. En of het nou type 3 of 4 is, krullend of kroes wordt genoemd, vind ik eigenlijk niet interessant. Mijn haar zit zo omdat ik dat het gemakkelijkst vind.

Draag je haar op een manier waar jij je het prettigst bij voelt en laat anderen dat ook voor zichzelf bepalen. Natural, chemisch behandeld of een weave, wat maakt het uit. Diversiteit is iets moois en slaat niet alleen op verschillende culturen maar bijvoorbeeld ook op de verschillende manieren waarop haar gedragen kan worden.

Hoe zit jouw haar het gemakkelijkst en prettigst?

Bron afbeeldingen: www.twistbraidsnap.com, www.fashionmode.com en www.myblackhair.nl

3 antwoorden
  1. Carolien
    Carolien zegt:

    Ik merk dat me haar bij me punten droog is.ik verf me haar.ik heb producten bij CG methode besteld echt fijn producten ik vind het alleen erg moeilijk wat goor soort haar type ik heb mvg carolien

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *