Kalfswang

Bij mij thuis zijn de rollen duidelijk verdeeld. Mijn vriend Steven is de topchef, waar ik meer de bakker van het stel ben. Ja, ik weet het; ik heb ‘t maar getroffen. Eens in de zoveel tijd zal ik hem dan ook met veel plezier als gastblogger uitnodigen om een van zijn mooie recepten met jullie te delen. Hieronder volgt de eerste: (Groot)Moeders draadjesvlees, maar dan beter.

Wie begint er niet te watertanden bij de gedachte aan het “draadjesvlees” dat (groot)moeders af en toe klaarmaakte? De zachte structuur en de draadjes tussen je tanden zorgen voor een perfecte haat-liefdeverhouding met dit klassieke gerecht. Maar het kan zelfs nog beter!

Wanneer ik begin over wang zijn er velen die met een afkeurende blik er een voorstelling van proberen te maken. Soms krijg ik het gevoel dat dit mooie stuk vlees bij veel mensen in de categorie hart, nieren, lever oftewel orgaanvlees geplaatst wordt. Maar zachter dan wang wordt het niet.

Feit is dat draadjesvlees gemaakt wordt van een stuk vlees, dat tijdens de levensjaren van het dier veel in beweging is geweest. Sterke, stugge spieren zijn nodig om heel te blijven bij een lange bereidingstijd. Een mooi stukje biefstuk zou door een tekort aan bindweefsel binnen de kortste keren volledig uit elkaar vallen. Als je je bedenkt dat bijvoorbeeld een koe haar hele leven niets anders doet dan kauwen, zal je ook niet gek opkijken als ik vertel dat de wang een van de sterkste spieren in haar lichaam is.

Aan de slag

Zet hem op. Haal een paar kalfswangen in huis en zorg dat je de komende uren nergens heen hoeft. Ervaar het nostalgische gevoel van draadjesvlees met een boost voor je ego, want dit is zoveel zachter en smeuïger.

Wat heb je nodig

3,5 uur de tijd en een grote pan, spatel, fornuis en een paar messen.

  • 400 gram kalfswangen (Vraag slager naar ontvliezen)
  • Olijfolie
  • +/- 250 ml kalfsfond
  • 1 grote rode ui
  • 1 winterpeen
  • 1 knolselderij
  • kruidenboeket (tijm, rozemarijn, laurier)
  • 4 tenen knoflook
  • 1 a 2 flesjes oude kriek 0,33 (de zuurste)
  • peper
Bereidingswijze

Stap 1
Schil de peen en de knol en snijd hem in grove plakken en/of stukken. Pel de knoflook en de ui en doe hier hetzelfde mee. Leg dit even aan de kant, nu komt de wang;

Stap 2
Maal er (bij voorkeur) zwarte peper over heen en doe wat olie in een HETE pan. Schroei in de pan het vlees aan beide kanten grijs. Haal ze er tijdig uit, zodat we weer terug kunnen naar de groentjes.

Stap 3
Zet een grote pan op het vuur, schenk er een goede laag olijfolie in maak nu een mooie bodem van de peen, knol, knoflook en ui. Leg het vlees hier bovenop en blus het geheel af met de oude kriek, zodra de pan goed heet is. Voeg de Fond aan het geheel toe en zorg er met water voor dat alles onder staat. Leg het boeket met kruiden erin en de deksel er op.

Stap 4
Ga zitten, kijk tv, houd de klok in de gaten en start met watertanden.

Stap 5
Ongeveer 3 uur later kan de deksel eraf. Schep de stukken vlees uit de pan en leg ze even apart zodat deze kunnen rusten. Zeef het geheel dat over blijft en vang het vocht op. Deze kun je later nog wat inkoken tot de beste jus die je ooit geproefd hebt. Zorg voor wat aardappels en groeten voor bij de kalfswangen en je diner kan niet meer stuk!

Bron afbeelding: gemaakt door Ylaysa

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *