In mijn vorige blog kon je lezen over mijn reis naar Marokko, naar Nador om precies te zijn. Nador is een kleine havenstad in het noordoosten van Marokko, gelegen in het Rifgebergte. Het is een stad in ontwikkeling, maar ligt achter op de moderne westkust. Daarnaast is Nador de stad waar mijn vader is geboren en opgegroeid en waar dus een deel van mijn wortels liggen. Is dat iets om trots op te zijn? Misschien.

Ik heb deze vakantie geprobeerd de schoonheden achter de vuile buurten te vinden en de mooie verhalen naast de oplichterijen. Met deze fotoblog wil ik een deel van Nador door mijn ogen (cameralens) laten zien.

Nador 1

Privé plekje van hijabi’s

Waar ik van kan genieten zijn de mooie stranden waar je met geluk een privé plekje vindt (handig voor hijabi’s). Je moet wel weten waar je heen moet want de bekendste stranden zijn vaak niet schoon. Als je eenmaal een mooie plek hebt gevonden is het wel genieten. Is het niet van het weer, dan wel van de sfeer.

Strand Nador

Geen mozaïek maar wel moskeeën

Nador kent in tegenstelling tot veel andere steden in Marokko geen rijke mozaïek cultuur, maar ik kan niet zeggen dat de hele stad lelijk is. Naast de gewone blokhuizen reizen er mooie, typisch Marokkaanse moskeegebouwen uit de grond. Ramen en deuren zijn bewerkt met mooi hekwerk waar straatkatten hun slaapplaats vinden. Kleurrijke souqs zijn er ook te vinden. Pas hier wel op dat je niet te veel betaalt.

Mooi hekwerk en souqs

Kat slaapt bij hekwerk
Prachtige lucht

Goed, stranden: check. Architectuur: check. Shopmogelijkheden: check. Was dit alles? Ehmmm….. De lucht is mooi! En oja, de meeste huizen hebben een dakterras (handig voor hijabi’s die geen privéplekje op het strand hebben gevonden).

Prachtige lucht in Nador
Ik zei ook al dat Nador een stad in ontwikkeling is en op het moment zijn ze bezig met een lange boulevard aan de zee en zelfs een golfbaan. Wie daar gebruik van gaat maken is mij nog een raadsel maar het ziet er in ieder geval mooi uit.

Golfbaan Nador

Hoogtepunten buiten de stad

Dat zijn bij elkaar toch wel leuke dingen, maar mijn hoogtepunten in Marokko liggen toch wel buiten de stad. Ofwel in hele andere gebieden (waar nog een blog over komt!), ofwel in de dorpjes om Nador heen. Dorpjes waar je tot ’s avonds laat op de patio geniet van koele avondbriesjes en je laat inspireren door oude huizen met gaten als ramen.

Dorpjes rondom Nador

En dan heb je nog Melilla, de Spaanse exclave naast Nador waar je weer even met euro’s bij de Zara kan betalen en verkeersregels gewoon worden gehandhaafd. Een oase van rust vergeleken met het drukke Nador en een mooie afwisseling in de architectuur.

Melilla

Dutje doen onder de wagen

Ondanks deze uitstapjes, heb je nog meer nodig om vier vakantie weken mee te vullen. Ik deed dat door boeken te lezen en mijn creativiteit op de proef te stellen met mijn camera en mijn notitieboek. Vermakelijk is ook op de dingen letten die je niet zo gauw in Nederland zult zien. Bijvoorbeeld mannen die een dutje onder de wagen doen terwijl hun collega de rotonde besproeit. Of kapotte slippers die met spijkers weer gemaakt zijn want als je geen geld hebt, moet je slim zijn.

Dutje doen onder wagen en schaken

Notenkoekjes verkopen om studie te betalen

En ik vergeet bijna de mooie verhalen. We ontmoetten een jongen uit Fes op het strand die notenkoekjes verkocht in Nador om zijn studie te kunnen betalen na de zomer. Ook landelijk zijn er steeds meer vanuit de overheid gesteunde projecten die harten verwarmen. Afgelopen zomer stuitte ik bijvoorbeeld op een soort braderie waar vrouwelijke Amazigh (Berber) ondernemers uit het hele land hun ambachtelijke producten verkochten.

Nootjes verkopen

Mijn verblijf in Nador en de uitstapjes waren over het geheel genomen fijn, maar op korte termijn heb ik niet nog zo’n bezoek op de planning. Ik heb een haat-liefde relatie met Nador, er zit echter zeker potentie in deze stad. Misschien dat ik over een paar jaar wel echt kan zeggen dat ik er trots op ben dat mijn wortels daar liggen. Wat denken jullie? ☺

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *