Harry Potter

Komt de uitspraak ‘You filthy little mudblood,’ je bekend voor? Dan ben je net als ik van de Harry Potter generatie. Hoera als je de boeken hebt verslonden, want onderzoek wijst uit dat Harry Potter lezers toleranter en meer open minded zijn ten aanzien van minderheden.

De schrijfster, J.K. Rowling zei zelf al eens: ‘De Harry Potter-reeks is één lang pleidooi voor tolerantie en tegen hypocrisie.’ De jonge tovenaarsleerling en zijn vrienden nemen het op voor fantasie minderheden, die in de ogen van sommige tovenaars en heksen minderwaardig zijn; zoals huiselven, kobolden en dreuzels (mensen die niet kunnen toveren). Harry probeert dit soort wezens te begrijpen, hun eigenaardigheden te waarderen en ze respectvol te benaderen.

De slechte tovenaar Voldemort en zijn volgelingen geloven dat alle macht moet liggen bij volbloed heksen en tovenaars en niet bij ‘modderbloedjes’ (dat zijn heksen met 1 of 2 dreuzelouders). Een belangrijk onderdeel van de strijd tegen discriminatie is het verdedigen van gemengde huwelijken. Een aantal belangrijke helden uit de Harry Potter reeks zijn gemixt. (Harry zijn moeder had dreuzelouders, Hermelien heeft dreuzelouders Hagrid is half reus, Lumos is weerwolf en heeft met een volbloed heks).

Dobby en Harry Potter

Pas als de ‘eigenaar’ van een huiself hem een kledingstuk geeft, dan is de huiself vrij. Dobby de huiself behoort een slechte tovenaar toe. Harry Potter zorgt ervoor dat Dobby een ‘vrije’ huiself wordt, doordat hij ongemerkt een sok stopt in het boek dat de eigenaar aan Dobby geeft.

Het onderzoek

Voor een wetenschappelijk onderzoek werden 34 kinderen van negen en tien jaar gevraagd naar hun mening over immigranten. In de weken erna kreeg de ene helft fragmenten uit Harry Potter te lezen over vooroordelen. De andere helft las andere stukken uit de serie, die niet expliciet over discriminatie gingen. De eerste groep bleek positiever over immigranten te zijn gaan denken dan de andere helft. Degenen die zich het meest met Harry Potter konden identificeren, waren het meest tolerant.

In een tweede deel van het onderzoek werden elf- tot vijftienjarigen ondervraagd over hun mening over homoseksualiteit. Degenen die Harry Potter gelezen hadden, waren verdraagzamer op dit punt dan de scholieren die de boeken niet hadden gelezen. (Detail; onlangs heeft J.K. Rowling onthuld dat Perkamentus, het schoolhoofd van Zweinstein, op mannen valt. Dit werd in de boeken niet expliciet genoemd).

De onderzoekers concludeerden het volgende: ‘Harry Potter-lezers zijn in staat naar de maatschappij te kijken vanuit de optiek van minderheidsgroepen. Het stimuleren van het lezen van de boeken en het opnemen ervan in het leerprogramma op scholen verbetert het sociale houding en gedrag van kinderen. Uiteindelijk draagt dat bij aan meer gelijkheid in de samenleving.’

Etnische diversiteit

In lijn met de strijd tegen discriminatie van Harry Potter, heeft de schrijfster ook niet-witte personages opgenomen, zoals Cho Chang en Parvati Patil. Zij hebben echter kleine rollen en zijn nog veruit in de minderheid. En alhoewel De strijders van Perkamentus verschillende etnische achtergronden hebben, strijden tijdens het heldhaftige gevecht aan het einde van boek 5 alleen blanke tovenaars en heksen mee. Maar alle boeken zijn een reflectie van de samenleving en de tekortkomingen en hebben daardoor hun blinde vlekken.

Geen enkele lezer zal de kraakheldere boodschap tegen discriminatie en kortzichtigheid ontgaan. En zoals het onderzoek uitwijst kunnen fantasieverhalen meer impact hebben op echte ideeën dan je misschien zou verwachten. Dus betrap je iemand op discriminerende praktijken? Raad hem of haar dan aan om Harry Potter te lezen;)!

Bronnen: schoolsofequality.com, www.hpdetijd.nl, www.medicaldaily.com en pranavjani.wordpress.com

Bron afbeeldingen: zazuvara.com en bplusmovieblog.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *