Disney prinsessen

Als sinds ik een jong meisje was, ben ik een grote fan van animatiefilms. Van Disney’s Sneeuwwitje tot Pixar’s Home, ik verslind ze allemaal. En toen ik klein was, kon ik mezelf spiegelen aan de Disney prinsessen. Ze hadden misschien allemaal een andere haarkleur, maar ze leken wel op mij. Dat maakte het gemakkelijk om me in te leven in het verhaal, om te hopen dat de magie weerspiegeld kon worden in mijn leven. Als Assepoester in een handomdraai een glitterende baljurk kon dragen, dan zou ik dat misschien ook ooit kunnen.

Passieve poppen

De prinsessen uit de Disney Classics hebben een aantal dingen gemeen. Er gebeuren magische dingen met hen (niet door hen), ze nemen zelden eigen beslissingen, en ze zien er in feite allemaal hetzelfde uit.

Dat veranderde toen Pocahontas kwam. Een vrijgevochten Indiaanse prinses die zelf voor haar liefde koos en streed. Daarna volgde Mulan. Een Chinees meisje dat, om haar vader te sparen, zich vermomde als jongen, in het leger trainde en uiteindelijk, in haar eentje, heel China redt. Dat op het einde de ‘prins’ toch voor haar valt, is niet het doel van de film, maar een gevolg van haar heldhaftigheid. Ik herinner me dat ik er ondersteboven van was. Ze vocht! Ze won! Ze was de held in haar eigen verhaal! En ze zag er helemaal niet uit zoals de andere prinsessen.

Het is fantastisch dat de makers van animatiefilms weg stappen van het typische passieve prinsesje dat wacht op haar prins. Geen enkel meisje hoort te leren dat het toppunt van romantiek is om in slaap te vallen voor 100 jaar en dan wakker gekust te worden door een man die ze nog nooit heeft ontmoet.

Overdosis wit

Toch blijven ervoor elke Tiana (Prinses en de kikker) of Tip (Home) veel meer Anna’s (Frozen) en Merida’s (Brave). De verhouding is zoek. Kleine meisjes in Zuid-Oost Azië willen zichzelf ook herkennen in een heldin op het scherm. Meisjes in Sub-Sahara Afrika dromen ook van  de hoofdrol te spelen in hun eigen verhaal. Latijns-Amerikaanse meisjes zijn ook in staat te vechten voor wat ze willen. Maar waar zijn hun verhalen? Hoeveel blonde prinsessen gaan we nog krijgen voor Hollywood, Disney, Pixar en de rest net zo veel films maken waarin alle verschillende meisjes zich kunnen herkennen? Ik wil magie in mijn leven, en ik ben lang niet de enige.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *