Zgougou

Tijdens Mawlid, de geboortedag van de profeet Mohammed – vrede zij met hem – is het in Tunesië traditie om een speciaal dessert genaamd ‘Assida Zgougou’ te maken. Het is best wel veel werk, maar dan heb je ook wat! En in het kader van ‘sharing is caring’ deel je het dessert met je familie, vrienden, buren of met wie je maar wilt.

Zgougou is een donkere substantie die wordt gemaakt van dennenappelzaadjes uit de Aleppoden, een boomsoort die alleen groeit in het Middellandse Zeegebied. Ik kan de smaak eigenlijk niet omschrijven of vergelijken met iets anders. Het is eigenzinnig en zoet. We gieten er crème/pudding overheen en als kers op de taart versieren we het geheel met walnoten, pistachenoten, hazelnoten, pijnboompitten, cashewnoten en amandelen. Ja, we houden van nootjes.

Officieel zijn er maar twee feestgelegenheden in de islam, Eid sghir en Eid kbir oftewel het Suikerfeest en het Offerfeest zoals ze in de Hollandse volksmond worden genoemd. Dit is dus meer een culturele viering. Maar het blijft een mooie gelegenheid om bij elkaar te komen en extra stil te staan bij de meest belangrijke persoon in de islam. Bij ons in de keuken is het vooral erg gezellig!

Bismillah!

Wat heb je nodig?

Assida:
– 1 kilo zgougou
– 700 gram bloem
– 500 gram suiker (geen zorgen, morgen gewoon sporten!)
– 1800 ml water
– (Maïzena toevoegen voor de dikte van de Assida)

Crème:
– 1 liter melk
– 5 eetlepels maïzena
– 150 gram suiker
– zakje vanillesuiker
– 4 eierdooiers
Eventueel:
– 2 eetlepels oranjebloesemwater

Lekkere decoratie:
– 200 gram geroosterde amandelen
– 200 gram gepelde pistachenoten
– 200 gram gepelde hazelnoten
– 200 gram walnoten
– 250 gram pijnboompitten
– 250 ceshewnoten

Bereiding Assida:
Sorteer de zgougou zorgvuldig, zodat er geen steentjes en vuil meer in zitten. Doe de zgouzgou in een grote pan met water en laat het een nacht weken in de koelkast. De volgende dag moet je de zgouzgou drogen. Sommigen verhitten het geheel op laag vuur, anderen wikkelen de zgougou in een doek om het te laten drogen. Vervolgens pak je een andere grote pan. Je voegt water aan de zgouzgou toe zeeft het geheel drie maal. Stevig drukken, zodat je het maximale eruit perst. Dit is best zwaar (lees: topsport voor de keukenprins(es)en!) Als je goed doet blijft er een soort van donkere, bruinachtige jus achter. De droge pasta-achtige substantie die achterblijft mag je weggooien.

Zet de pan met zgouzgou op laag vuur en voeg de bloem toe. Roeren met een houten lepel, zodat er een glad geheel zonder stukjes ontstaat. Het is de bedoeling dat de substantie steeds dikker wordt. Blijft het waterig? Dan kun je maïzena toevoegen. Als het dik genoeg is, giet je het mengsel in kommetjes of dessertservies.

Bereiding crème:
Verhit de melk op medium-laag vuurt. Mix de eierdooiers, suiker en vanillepoeder in een kom. Voeg de maïzena toe tot er een dik, geel mengsel ontstaat. Daarna voeg je dit goedje toe aan de melk. Je moet continu blijven roeren tot het bijna begint te koken en er een dik, glad en glanzend geheel ontstaat. Even apart zetten om af te laten koelen. Daarna giet je de crème over de assida.

The finishing touch:
Het oog wil ook wat. Om het geheel af te maken, versier je het toetje met nootjes en/of snoepjes. De helft van de hazelnoten, amandelen en pistachenoten maal je fijn, zodat je de bovenkant kan decoreren met patronen en figuren. In Tunesië zijn die zilverkleurige snoepjes (halwet donia) erg populair. Zo geef je het toetje een beetje “bling”. Leef je uit maak er een feestje van!

Bron afbeeldingen: door Nancy

1 antwoord
  1. Nadoush
    Nadoush zegt:

    Hey!

    Lijkt mij een heerlijk recept, alleen ik vroeg mij af waar je de zgougou hebt gekocht? Want ik kan het nergens vinden. Alvast bedankt voor het antwoord!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *