Cine

De New York Times heeft goed nieuws voor ons. Het gaat namelijk beter met de representatie van vrouwelijke personages in films tegenwoordig. Hollywood is wakker geworden en heeft begrepen dat vrouwen de helft (of meer) van het betalende publiek uitmaken en dat ze eigenlijk ook wel personages willen waarmee ze zich kunnen identificeren.

Eind goed, al goed?

The Hunger Games, Frozen, Maleficent, Lucy, allemaal films met sterke, vrouwelijke hoofdrolspelers die enorm goed gescoord hebben. Eind goed, al goed dan? Absoluut niet. Hoe goed ik Jennifer Lawrence en Scarlet Johansen ook vind als actrices, ze zijn niet bepaald representatief voor de hele vrouwelijke wereldbevolking. Hoewel het op televisie toch een beetje zou gaan beteren deze herfst op vlak van niet-blanke hoofdpersonages, is er toch een gigantisch gebrek aan vrouwelijke rollen voor iedereen die niet blank en blond is met een Amerikaans accent.

Meer diepgang graag

Naast het overduidelijke gebrek aan etnische diversiteit, mogen de rollen ook wat dieper uitgewerkt worden. Vrouwen zijn, en dit komt misschien als een verrassing voor sommigen, complexe wezens, met tegenstrijdige gevoelens en goeie en slechte kanten. Totaal niet te vatten in één of twee stereotypen. Een beetje zoals mannen dus, eigenlijk. Prinsesjes die gered moeten worden of ballenbreeksters die de held het leven zuur maken bestaan wel, maar ook alles wat daar tussenin valt, moet een stem krijgen.

Oproep aan Hollywood

Vandaar deze oproep aan Hollywood. Geef ons vrouwen in verschillende maten, kleuren en gewichten. Geef ons personages met verschillende seksuele oriëntaties en identiteiten. Met andere woorden, geef ons een weerspiegeling van de wereld. Het is een plezier om je te kunnen identificeren met een held op het scherm. Of met een schurk. En iedereen zou dat plezier moeten kennen. Als er een steengoede blockbuster gemaakt kan worden rond een pratende, genetisch gemanipuleerde ruimtewasbeer, dan zou het niet al te ingewikkeld moeten zijn om ook interessante rollen te creëren voor vrouwen van alle achtergronden.

We willen meer

De New York Times heeft goed nieuws voor ons. Het gaat namelijk beter met de representatie van vrouwelijke personages in films tegenwoordig. Maar beter is nog niet goed genoeg. Wij willen meer. Veel meer. En het wordt verdorie tijd dat we dat krijgen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *