buurt-iftar

De islamitische vrijwilligersvereniging waar ik actief ben, is sinds een aantal jaren ook bezig met het investeren in goede burenrelaties. Ons gebouw zit midden in een woonwijk en we organiseren dan ook regelmatig activiteiten waar de buren bij worden betrokken. Dat resulteert elke keer weer in hele fijne samenwerkingen waarbij we elkaar beetje bij beetje beter leren kennen.

Buurt-iftar

Afgelopen Ramadan hebben we een buurt-iftar georganiseerd. Iftar is de maaltijd die volgt na zonsondergang gedurende de vastenmaand Ramadan. Tijdens de Ramadan staan een aantal dingen centraal en delen is er daar één van. Met de iftar willen wij ons eten delen, maar ook onze gedachten en vreugde.

Het was een groot succes. De diversiteit was letterlijk te proeven met al het verschillende eten dat op tafel stond. De wijk waar de vereniging staat is erg gemengd. Er wonen mensen met verschillende achtergronden, religies en gewoontes. Het is dus niet gek dat mensen nieuwsgierig zijn naar bepaalde (culturele) zaken waar zij niet bekend mee zijn. De avond was gevuld met ongedwongen gesprekken en er werden spontane en oprechte vragen gesteld.

Prangende vragen

Zo was er een meneer die zich afvroeg of de kleuren van onze hoofddoeken iets betekenen, toen hij mij met een blauwe en twee andere meisjes met een paarse en rode hoofddoek zag. Nooit eerder had hij de kans om die vraag te stellen en enthousiast vertelden we dat de kleur in principe niets betekent. Wij dragen gewoon wat we mooi vinden.

Het viel hem op dat wij ook loombandjes om onze polsen hadden. Hij had er ook één, van zijn kleinzoon gekregen. Leuk om zulk soort overeenkomsten te ontdekken. Het was een erg prettig gesprek en ik merkte dat zulke ontmoetingen echt tot wederzijds begrip en binding kunnen zorgen.

Samenwerking

Later ben ik bij een ander groepje gaan zitten waar we ook een heel interessant gesprek voerden met een mevrouw die bij de gebiedscommissie werkt. We hadden het over de veranderingen die we graag zouden willen zien in de stad en welke rol de gebiedscommissie en buurtinitiatieven daarin kunnen spelen. Al snel kwamen we op de vraag uit: hoe kunnen we onze krachten bundelen en zo een super team vormen om Rotterdam tot een stad te maken, waarin diversiteit geen zwakte maar een kracht is?

Wat mij betreft volgt er nog een buurtactiviteit waar er met de gebiedscommissie, buurtverenigingen, stichtingen, Miss Mengelmoes en burgers productief aan tafel wordt gezeten om deze vraag te beantwoorden!

Welke buurtactiviteit zou jij graag willen dat er wordt georganiseerd in jouw buurt?

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *