kerrie kip

Laatst vroeg ik aan mijn moeder of anderen wel eens aan haar vragen wat voor eten ze eigenlijk maakt. “Zo vaak!”, riep mijn moeder uit. Ik vroeg haar wat voor antwoord ze dan gaf. Ze haalde haar schouders op en zei “ja, weet ik veel, gewoon… Ik maak gewoon eten dat eetbaar is!”. Ik herkende in haar reactie mijn eigen ongemak. Dezelfde vraag is namelijk talloze malen ook aan mij gesteld, en bij gebrek aan beter heb ik ooit maar bedacht om als antwoord te geven dat we “fusion” eten – een moderne term die tegenwoordig in hip uitziende restaurants wordt gehanteerd. De term zegt in feite natuurlijk nog helemaal niets, maar ik vind het lastig om “ons” eten onder een bepaalde keuken te scharen.

De recepten die ik zal delen zijn daarom niet zozeer “fusion” zoals het in de restaurants gebruikt wordt (één gerecht waarin verschillende keukens te herleiden zijn), maar fusion in de betekenis van dat het overal van de wereld vandaan kan komen. Alleen komen de recepten in mijn geval simpelweg van mijn eigen moeder, zodat ik in ieder geval zeker weet dat het eetbaar (en lekker) is.

“Voor mijn gevoel de verkeerde volgorde, maar uiteindelijk draait het niet om de naam maar om de smaak.”

Een van die lekkere recepten is kerrie kip. In de supermarkt wordt het ook wel aangeduid als kip kerrie. Voor mijn gevoel de verkeerde volgorde, maar uiteindelijk draait het niet om de naam maar om de smaak. Hindoestanen maken de beste kerrie, zo is algemeen bekend onder Surinamers, dus het is nogal gewaagd om hier een recept te delen dat misschien niet “de echte” is. Maar toch, hierbij het recept uit mijn moeders keuken.

Opmerking vooraf: mijn moeder werkt niet met maatbekers, weegschalen of kookwekkers. Als ik mijn moeder vraag hoeveel er in de pan moet, is het antwoord: doe maar wat. Als ik mijn moeder vraag hoe lang het moet koken, is steevast het antwoord: tot het gaar is. Mijn moeder kookt op gevoel, op geur en op smaak. Ik heb de gewoonte van haar over genomen en daag je hierbij uit om hetzelfde te doen. Omdat het het koken zoveel leuker maakt.

Ingrediënten
 • Olie
 • Gesnipperde ui
 • Knoflook
 • Currypoeder
 • Selderij
 • Tomatenpuree
 • Kip in stukken
 • 2 Tomaten
 • Madame Jeannette – pepertje
 • Aardappelen in blokjes snijden en koken
 • Bouillonblok

Olie in de wok opwarmen tot het goed heet is. Gesnipperde ui, knoflook, currypoeder, selderij en tomatenpuree in de olie omscheppen tot een dikke brij. Stukken kip toevoegen en mooi bruin laten worden. Tomaten, peper en aardappelen toevoegen. Heet water met bouillonblok erbij gieten en laten sudderen tot het gaar is. Eet smakelijk!

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *