Op feestjes wordt mij vaak de vraag gesteld “En…, wat doe jij?”. Terwijl ik vertel over Miss Mengelmoes, zie ik vele vraagtekens boven het hoofd van mijn toehoorder verschijnen. Zodra ik een moment stilte laat vallen, brandt diegene los: “Maar hoe begin je zoiets?” “Wat moet je dan allemaal doen?” “Hoe bereik je mensen?” en “Volgt iemand het ook echt?” Oprechte en terechte vragen, die een dokter, advocaat of loodgieter vast zelden krijgt. Om de nieuwsgierigen op hun wenken te bedienen, deel ik nu vast proactief de antwoorden op deze vragen.

Hoe begin je zoiets?

Na een concurrentieanalyse (wat is er al?), marktonderzoek (wie zit hierop te wachten?) en twee brainstormsessies met meiden uit de doelgroep en creatieve marketeers, had mijn plan concrete vormen aangenomen. Ook de naam Miss Mengelmoes was na heel wat gepeins bedacht en had daarmee andere kanshebbers als New Girls On The Blog en Let’s Mingle (deze naam deed te veel denken aan een datingssite) achter zich gelaten. Natuurlijk was er geld nodig voor de opstart, die kwam in de vorm van subsidie van de Gemeente Rotterdam.

Wat moet je dan allemaal doen?

De maanden voor de lancering van de site waren razend druk. Mijn dagen vulde ik onder andere met het ontwerpen van het logo en visitekaartjes, blogrichtlijnen opstellen, werkschema’s maken, de site vormgeven, vullen en opbouwen en uiteraard de zoektocht naar bloggers (ik heb echt honderden mailtjes verstuurd). Inmiddels vormen we met z’n vijftienen een bonte groep: van tiener tot veertiger, met roots in Servië tot India, van atheïst tot moslim tot jood, van psycholoog tot journalist.

Foto's van Miss Mengelmoes activiteiten

Van links naar rechts: De bloggers tijdens de blogtraining, op de dag dat de site live ging, ik aan het werk en wij tijdens de opnames voor het promotiefilmpje.

Toen was het moment daar: Samen met Ylaysa plaatste ik het eerste bericht op de Facebookpagina van Miss Mengelmoes. Dat was best spannend! Achter de schermen eraan werken voelt nog veilig, maar als je het dan op het world wide web introduceert, wordt het ineens wel heel echt. Gelukkig ontvingen we direct veel leuke reacties en stroomden de likes binnen.

Hoe bereik je mensen?

Door het promoten van de blogs op social media, actief netwerken en de media opzoeken, vergroten we ons publiek. Op zich ben ik wel een makkelijke prater, maar je zegje doen op de radio is wel even wennen. In het programma Hemelbestormers van de KRO was ik welgeteld 2 onwennige minuten aan het woord en in het programma First Ladies van Quintis Ristie van Open Rotterdam heb ik een uur in de studio gekletst met twee radiomaaksters.

Een creatieve Rotterdammer genaamd Khalid heeft het promotiefilmpje gemaakt en legt alle activiteiten die we ondernemen vast. De bloggers en ik raken steeds meer gewend aan de camera voor onze neus. Nog even en we zijn klaar voor De Wereld Draait Door;).

Van links naar rechts: visitekaartjes, in de studie bij Open Rotterdam, op de Hogeschool Rotterdam tijdens een blogtraining en op de site van de KRO.

Van links naar rechts: visitekaartjes, in de studie bij Open Rotterdam, op de Hogeschool Rotterdam tijdens een blogtraining en op de site van de KRO.

Constant doe en leer ik nieuwe dingen en ontmoet ik gepassioneerde en getalenteerde mensen en daardoor voelt Miss Mengelmoes als één groot avontuur. De unieke bezoekersaantallen per maand zijn nog hoger dan we hadden gehoopt en ik vind het ontzettend mooi dat zo veel mensen nieuwsgierig zijn naar verhalen van ‘de ander’. Dus ja, iemand volgt ons echt! Jij toch ook?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *