De Tong Tong Fair ken ik beter onder de oude naam Pasar Malam Besar. Dat betekent grote avondmarkt. Als klein meisje gingen we met de familie vanuit Brabant naar Den Haag om dit mee te maken. Nu sleur ik ook vriendinnen en de bloggers van Miss Mengelmoes mee om kennis te maken met dit festival.

Bij aankomst gaan we altijd direct naar de Eetwijk, voor de eerste ronde. Na het eten halen we een Es Advocado of Es Tjendol en dan lekker struinen op de Grand Pasar. Nog een pisang goreng om vervolgens verder te gaan naar het Indonesië-paviljoen, waar standhouders staan die overgekomen zijn uit Indonesië.

Miss Mengelmoes op de Tong Tong Fair

Miss Mengelmoes voor een Indonesisch huisje

Het paviljoen is de plek om snacks te halen die ik de rest van het jaar niet kan krijgen. Gewapend met een aantal woorden Bahasa Indonesia vraag ik hoeveel iets kost en probeer af te dingen. Na de aankoop vraagt de marktvrouw mij nog iets, helaas heb ik geen idee wat ze zegt. Ik kijk om me heen, op zoek naar mijn moeder of één van de tantes. Achter me hoor ik een man voor mij vertalen wat de vrouw zegt. Ik draai me om en wat blijkt, de man die mij te hulp schoot is een oom uit Den Haag. Mijn tantes staan te kletsen met zijn broers, spontaan ontstaat een mini-familiereünie.

tong tong fair eten

Tijd voor de tweede ronde eten, toch maar even kijken welke toko de Zilveren Rijstlepel gewonnen heeft. Nog even langs het Tong Tong Podium om te kijken naar traditionele dans en te genieten van muziek. De tijd vliegt voorbij, het liefst ga ik morgen weer. Weet je wat? Ik ga morgen weer! Het is altijd hartstikke gezellig om met familie of vrienden te gaan, maar ik ga ook graag in mijn eentje nog een rondje maken over de Pasar. Hoewel ik in Nederland geboren en getogen ben voelt het als thuis om omringd te zijn door de Indische cultuur, het geeft me rust. Dit jaar heb ik het festival voor mezelf afgesloten bij het Tong Tong podium, waar ik een Bintang dronk en keek naar een Hawaiiaanse dans.

Sampai tahun depan! (Tot volgend jaar!)

 

Meer weten over de achtergrond van de Tong Tong Fair en wat er te beleven is? Kijk dan op tongtongfair.nl

Bron afbeelding: Arenda Oomen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *