shubh divali

Aan de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid zit een mandir, een tempel die is opgericht door Hindoestanen, maar toegankelijk is voor iedereen. Je zou er haast voorbij lopen, want het lijkt gewoon een alledaags rijtjeshuis. Het enige dat de functie van het pand verraadt, zijn de Sanskrietwoorden boven de ingang.

Ingang van de mandir

Ingang van de mandir

Vandaag is het Divali; een feest dat wereldwijd door Hindoestanen wordt gevierd. Een mooie gelegenheid om onze vragen over dit feest (en meer) voor te leggen aan een jonge pandita, genaamd Prija (ja, inderdaad een naamgenootje van onze Priya met boblijn).

Bij binnenkomst worden we hartelijk begroet door ouderen, die zojuist een dienst hebben bijgewoond. We krijgen een kop thee en zoetigheid. De ruimte is sober ingericht, maar de muren zijn versierd met een kleurrijk schilderij, Sanskriet teksten en Indiase lampen.

Hindoestanen kennen twee hoofdstromingen: Arya Samaj (liberale stroming) en de Sanatan Dharma (conservatieve stroming). Deze mandir behoort tot de stroming Arya Samaj.

We nemen plaats tegenover de in sari gehulde pandita en starten met de basics. (Bekijk ook het filmpje van dit interview).

Wat is een pandita?

Een pandita is een vrouwelijke voorganger, die gespecialiseerd is in de Veda’s (geschriften) of de Vedische filosofie. Een mannelijke voorganger noem je een pandit.

Een pandita of een pandit heeft een leidende functie tijdens diensten en ceremonies. Daarnaast is het een vertrouwenspersoon, die mensen bijstaat tijdens belangrijke momenten, zoals bij de naamgevingsceremonie of bij een bruiloft.

Wanneer heeft u besloten pandita te worden?

Mijn vader en grootvader zijn ook pandit. Op jonge leeftijd zag ik al hoe mijn vader in de mandir voorganger was en hoe ook mijn zus diensten deed. Dan speelde ik vaak met mijn broertje dat ik pandita was en al spelenderwijs ben ik op dit pad verder gegaan.

Mijn vader en onze guru in Suriname hebben mij hierin geschoold. Ik heb me in de materie verdiept, ben geschoold in Hindi en ben in staat om de geschriften in het Sanskriet te lezen. Dit alles maakt deel uit van mijn persoonlijkheid en mijn leven.

Divali pandita vertelt

Kan iedereen pandita worden?

Wat heel belangrijk is, wat onze geschriften ook aangeven, is dat je functie in de maatschappij wordt bepaald door je kennis, kunde en vaardigheden. Als je het als mens waard bent om pandit of pandita genoemd te worden, omdat je leeft naar die regels, dan kan je dat worden. Het hangt echt samen met je doen en laten.

Er zijn ook opvattingen waarbij wordt aangegeven dat als je in een gezin wordt geboren waarin een pandit centraal staat, je automatisch behoort tot die groep. Dat is eigenlijk het kastenstelsel, waarin jouw naam bepaalt welke plek je inneemt je in de maatschappij. Dit principe is door mensen bedacht en hier wijn wij fel op tegen. De Veda’s geven aan dat niet jouw naam maar jouw handelen en functie bepalen welke plek je in de maatschappij vervult.

Wat vindt u mooi aan uw functie als pandita?

Als pandita kom ik hele mooie kanten, maar ook minder mooie kanten tegen. Zo kom ik in aanraking met incorrecte kennis en met heersende tradities waarbij mensen, zoals vrouwen en weduwen, worden onderdrukt. Dat zie ik als iets negatiefs, maar aan de andere kant krijg ik daar de kans om de juiste boodschap te verkondingen. De Veda’s zijn er tenslotte juist om mensen wegwijs te maken en te begeleiden op het levenspad. Als ik een mooie dienst leid en mensen vertellen me achteraf dat het hen echt goed heeft gedaan en heeft geïnspireerd, dan ben ik daar heel dankbaar voor.

Hoe kunnen we weten welke kennis juist is? Sommige pandits zijn niet eens geschoold, maar doen wel hun verhaal.

Zorg dat je niet klakkeloos het woord van een ander volgt. Het is belangrijk dat je jezelf verdiept in de materie en dat je op basis van gezond verstand onderscheid kunt maken tussen wat juist en onjuist is. Ons verstand is een cadeautje dat we hebben meekregen van God, van moeder natuur, en daar moeten we goed gebruik van maken.

Wat betekent Divali?

Divali is afgeleid van het woord deepaavali. Deep betekent lichtje en aaveli betekent een rij, dus Divali betekent letterlijk een rij van lichtjes. Divali is uitgegroeid tot een festijn waarbij het lichtje, dat wat verlicht, centraal staat. Divali is een filosofisch en spiritueel geladen gemeenschapsfestijn.

Diya's

Diya’s

Hoe wordt Divali gevierd?

In India duurt Divali wel een week lang. Er gaat een heel termijn aan vooraf waarbij mensen zich voorbereiden. In Londen steken ze in Indiase buurten al een paar dagen van te voren vuurwerk af.

In Nederland wordt het rustiger gevierd. Op de dag zelf steken mensen diva’s (lichtjes) aan als het donker begint te worden. Er worden havans (vuuroffers) en rituelen uitgevoerd, mantra’s opgezegd en bhajans gezongen, waarin we bidden tot Paramaatma (God) om ons kracht, geluk, gezondheid en positieve energie te schenken. Mensen zitten met elkaar en nuttigen lekkernijen. Vaak zijn er in de mandirs speciale dagen georganiseerd en zijn er fakkeloptochten, waarbij er licht in de duisternis wordt gebracht.

Wat wordt er precies gevierd met Divali?

Divali wordt om verschillende redenen gevierd.

Donkere periode verlichten – Divali valt op de langste, donkerste nacht van het jaar. Omdat er een koude en donkere periode aanbreekt, steek je licht aan. Divali valt samen met de dag van de nieuwe maan.

Innerlijke lichtje – Divali staat ook voor het innerlijke lichtje aanwakkeren. Daarmee wordt bedoelt positief denken en handelen en een ander een hand toereiken. Dit in tegenstelling tot negativiteit, zoals haat en jaloezie. Met die negativiteit doe je je medemens verdriet, maar vaak ook jezelf. Als mens kun je schijnen in de wereld, door leed weg te nemen en mooie dingen te geven.

Vergiffenis – Er zijn zoveel ruzies in de wereld, in families en vriendenkringen. Tijdens Divali proberen we die ruzies te vergeten en te vergeven, door onze concentratie op het licht. Het is een moment waarop eenheid de hoofdrol speelt.

Bezinningsmoment – Het is belangrijk om een mooi pad af te leggen. Met Divali kijk je terug op wat je hebt gedaan en ben je gericht op de toekomst.

Oogstfeest – Divali is ook een oogstfeest. In India wordt op de dag van Divali de laatste oogst binnengehaald, die dient als reserve. Dit feest benadrukt de acceptatie dat er een moment is waarop je flink kunt oogsten, maar dat er soms een moment komt waarbij je verder moet leven op je reserves. Symbolisch betekent dit dat er momenten zijn van verdriet en donkere periodes, maar dat er altijd licht is en je sterk genoeg bent om toch door te zetten.

Eerbetoon – In de loop der jaren is Divali ook uitgegroeid tot een dag waarop belangrijke Indiase en historische figuren en legendes worden gememoreerd, zoals hervormer Maharishi Dayanand, koning shri Ram, yogiraj Shri Krishna e.a.

Waarom is het belangrijk dat we met Divali ons huis schoonmaken?

Dat hangt samen met Lakshmi (weelde, welvaart en rijkdom), waar we op de dag van Divali de nadruk op leggen. Hierbij gaat zowel om materiële welvaart, als om immateriële rijkdom. Lakshmi creëer je niet alleen door een lichtje aan te steken, maar ook door stabiliteit en balans aan te brengen. Als de plek waar je leeft schoon en prettig is en je gedachten en gedrag puur zijn, dan is er balans. Dus er is niet alleen een fysieke schoonmaak nodig, maar ook een sociale schoonmaak (ontdoen van negativiteit).

Waarom wordt er tijdens Divali vegetarisch en veel zoetigheid gegeten?

Tijdens Divali eten we vegetarisch, omdat we niet alleen vriendelijk zijn voor mensen maar ook voor planten en dieren. We proberen het land en de lucht te zuiveren d.m.v. onze ceremonies en vuuroffers.

Zoet staat voor de zoete spraak. Sommige mensen die peper eten, beginnen te schelden of heel grof te praten en dan komen er bepaalde verhitte emoties vrij. Als je iets zoets eet, dan benadrukt dat de liefde en vriendschap naar elkaar toe.

Is het gebruikelijk om speciale kleding te dragen tijdens Divali?

Er breekt in India en ook in Nederland een koele periode aan, dus mensen gaan op zoek naar warme kleding. Vaak zoekt men dan nieuwe kleding uit. Daarnaast symboliseert nieuwe kleding een nieuw, positief begin.
Het dragen van nieuwe kleding is een mooie aanvulling, maar als je geen nieuwe kleding draagt, dan is dat op zich niet erg. De diya staat centraal en alles wat daarom heen is gebouwd is een bijzaak.

Wat zegt men om elkaar een prettig Divali te wensen?

Shubh Divali. Shubh wil zeggen voorspoedig. Je geeft aan dat je wenst dat het licht mag blijven branden en steeds groter mag worden. Daarna vouwen we onze handen bijeen, zo staan we in balans.

Namasté zeggen we om elkaar te groeten. Het betekent ‘Met mijn ziel richt ik me tot uw ziel en toon ik u mijn respect’. Dat krijg je daarna ook weer terug. Dat wat ons universeel verbind is die ziel, daarom groeten we elkaar zo.

En trouwens; Divali is niet alleen voor Hindoes bedoeld, het is op de mens gericht. Dus, vieren jullie het ook vandaag?

Bekijk nu ons bezoekje an de Mandir!

Bron afbeeldingen: gemaakt door Khalid Amakran en wikipedia.org

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *