Onlangs heb ik een stilteweekend gedaan in de Sint Bonifatiuskerk. Tijdens het weekend is het, zoals de naam al doet vermoeden, de bedoeling dat je stil bent; niet alleen stil aan de buitenkant, maar ook van binnen.

Sinds ik meer yoga en meditatie doe, merk ik dat het heel prettig kan zijn om je aandacht naar binnen te keren. Voor mij is het een moment van bezinning voor ik weer terug in alle drukte van de dag en onze prestatiegerichte maatschappij keer. Dus toen ik  op internet een stilteweekend voorbij zag komen, heb ik niet lang getwijfeld.

‘Jij twee dagen je mond houden?’

De mensen die mij kennen, weten dat ik een uitbundige kletskous ben inclusief schaterlach van een flink aantal decibel. Toen ik aan bekenden vertelde dat ik zo’n weekend ging proberen, zag ik de vraagtekens in hun ogen verschijnen en zeiden ze gekscherend: ‘jij twee dagen lang je mond houden?’. Ja echt….

Van gehaast naar onthaast

Het was vrijdagmiddag en het stilteweekend stond voor de deur. Ik had op het laatste moment kunnen regelen dat ik twee uurtjes eerder weg kon van werk, zodat ik op tijd zou zijn voor de opening. Ik zette de laatste puntjes op de i en vloog m’n auto in, want ik was alweer een kwartier later dan gepland. Met het gaspedaal net iets harder ingedrukt dan toegestaan reed ik naar Horssen, Gelderland, terwijl ik ondertussen mijn vriend nog snel belde. Even afscheid nemen, want ik zou hem het hele weekend niet zien en spreken.

Eenmaal aangekomen kwam er direct een rust over me heen. De omgeving was werkelijk prachtig! Mooi groen en rustig. Ik parkeerde mijn auto bij de indrukwekkend Sint Bonifatiuskerk en liep met mijn roze koffertje de pastorie binnen, wat omgetoverd is tot een prachtig gastenverblijf. Hier werd ik vriendelijk verwelkomd door Anne-Marie Wegh, de eigenaresse van de kerk die stilteweekenden begeleidt en daarnaast spirituele boeken schrijft. Zij leeft haar leven zo veel mogelijk in stilte.

Sint Bonifatiuskerk

Sint Bonifatiuskerk

Lummelen

Na een opfrisbeurtje was het tijd om de groep te ontmoeten en uitleg te krijgen over het programma. Anne-Marie had het meeste al op papier gezet, zodat we zo min mogelijk hoefden te luisteren (= naar buiten keren met je aandacht). Op dat moment mocht je nog praten en vragen stellen, maar eerlijk gezegd voelde ik me zo rustig dat ik geen behoefte had om iets te zeggen.

Het weekend bestond uit groepssessies en maaltijden met een vrijblijvend karakter. Tijdens de sessies deden we yoga, meditatie en visualisatie oefeningen in de machtig, mooie kerk. Anne-Marie benadrukte alleen te doen waar je zelf zin in hebt. Hoe hoog je de lat legde bepaalde je zelf. Ze raadde ons aan om vooral veel te lummelen. Te watte? Lummelen is niks doen. Gewoon zitten en nergens mee bezig zijn. Best lastig, want dan merk je pas dat we altijd wel ergens mee bezig zijn. Je telefoon, de tv, praten met iemand of nadenken over wat je allemaal nog moet doen.

Sint Bonifatiuskerk

Sint Bonifatiuskerk

Communiceren zonder woorden

Gek genoeg heb ik geen moment de behoefte gehad om te praten en Anne-Marie zorgde ervoor dat dit ook niet nodig was. Zij kondigde alle activiteiten aan met een grote bel, dus je hoefde niks te vragen en kon 100% loslaten. Het klinkt misschien gek, maar ik kwam er ook achter dat je geen woorden nodig hebt om te communiceren met anderen. Alhoewel het de bedoeling is om met jezelf bezig te zijn, ontkom je niet aan je groepsgenoten. Ik voelde op een gegeven moment een band met hen, ook al kende ik ze niet en wist ik niet eens hun naam. Dat was een aparte gewaarwording!

Silence! I ki…love you!

In dit weekend kwam ik nog meer tot rust dan toen ik een week op vakantie ging. Bezinning, tijd voor jezelf, nergens over na hoeven denken; ik ben relax en razend enthousiast tegelijk! Ik keer graag nog eens terug in het gespreide bedje van de Sint Bonifatiuskerk. Waarschijnlijk is het volgende stilteweekend een hele andere ervaring, maar ik ben helemaal zen en klaar om te ontvangen wat mij toekomt.

Voor meer informatie: www.stilteweekend.nl

Bron afbeelding: www.stbonifatiuskerk.nl

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *